Mientras duermes

Jaar: 2011
Land: Spanje
Regie: Jaume Balagueró
Score: ★★★★½
 

Het werk van een conciërge in een appartementencomplex is nooit gedaan. De sleuteltjes waarmee je alle kamers binnen kunt zijn makkelijk door elkaar te halen, de uren zijn onregelmatig en niemand ziet je staan. Of liggen, als je je onder het bed van één van de huursters verstopt. Op fooien hoef je niet te rekenen, dus je moet het hebben van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Elke ochtend om vijf uur zoekt César vergeefs naar een motivatie om nog een dag langer te leven. Proberen gelukkig te zijn heeft hij lang geleden al opgegeven. Dan zit er nog maar één ding op: jezelf in een asgrauwe conciërgejas steken en er je levenswerk van maken anderen ook ongelukkig te maken. En in die rol is César een eenpersoons terreurorganisatie waar Al-Qaeda nog een puntje aan kan zuigen.

Mientras duermes (Sleep Tight) begint akelig normaal. Hoewel, naast wie lag César daar in dat korte openingsshot te slapen? De conciërge maakt een praatje met oudere dames, houdt deuren open voor huurders en zorgt ervoor dat iedereen zijn krant en post krijgt. Dat hij een schoolmeisje een hoop geld in haar hand drukt en dat het meisje een plasje melk op zijn bureau kwijlt is multi-interpretabel en een beetje zorgwekkend.

 

Dat César zich onder bedden verstopt natuurlijk ook. Hoezeer anderen ook neerkijken op zijn werk, hij zou voor geen goud willen ruilen. Zijn baan als conciërge geeft hem namelijk ongekende macht: César weet precies wie op welke momenten thuis is, welke deo je gebruikt en wat je grootste angsten zijn. Su casa es mi casa, denkt de Spanjaard.

Jaume Balagueró (het is hoog tijd dat ik [REC] eens ga kijken) maakt van Mientras duermes een film die zo naar is vanwege zijn geloofwaardigheid. Luis Tosar zet een overtuigende hatelijke kerel neer wiens enige doel het is om de levens van anderen helemaal kapot te maken. Daarbij komt hij niet alleen in andermans kamers, maar ook in je hoofd. Wie heeft er nog meer een sleutel van jouw voordeur?

The Cabin in the Woods
The Diamonds of Metro Valley

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*