Mission Kashmir

Jaar: 2001
Land: India
Regie: Vidhu Vinod Chopra
Score: ★★☆☆☆
 

De makers van Mission Kashmir waren het er duidelijk niet over eens of hun Hindoestaans gesproken werkje een actiefilm of een soap moest worden. Dat Mission Kashmir uiteindelijk beide is verklaart meteen de buitensporige lengte van tweeëneenhalf uur. Hoewel, buitensporig? In India zijn ze wel langer gewend. Maar jongens, had van deze ratjetoe toch twee films gemaakt!

De film maakt een vliegende start. Binnen enkele minuten laten terroristen in het betwiste grensgebied Kashmir drie doelen de lucht in vliegen. Hierna daalt het aantal ontploffingen explosief en duurt het lang, erg lang voor er weer wat actie in de film komt.

Het verhaal gaat over de strijd tussen terroristen en de Indische politie in Kashmir, waar het voor de aanhangers van verschillende religies niet meevalt naast elkaar te leven. Ach, hindoes of moslims, het zijn toch allemaal flikkers in Mission Kashmir. Af en toe een liedje is leuk, maar geheel in Indische traditie begint iedereen te pas maar vooral te onpas te zingen. Zonder ondertiteling klinkt dan alles tamelijk hetzelfde en doen met name de danspasjes van de mannen in witte pakken op groene gazonnetjes erg homofiel aan. Het moet gezegd: hoofdrolspelers Sanjay Dutt en Hrithik Roshan hebben hun dansjes goed voorbereid. De ervaring van het spelen in om en nabij de honderd Indiase films elk zal hen hierbij wel van pas zijn gekomen.

 

Mission Kashmir beloofde over twee dappere mannen te gaan, maar de reden waarom we sympathie moeten hebben voor terrorist Altaaf ging volkomen langs me heen. Nogal een loser, als je het mij vraagt. Dan is de Afghaan Hilal Kohistani een stuk interessanter: om te overleven hield hij tijdens de oorlog met Rusland zeven dagen en nachten zijn eigen hoofd met doorgesneden keel vast om te voorkomen dat het eraf viel. “Een Afghaan kent slechts twee dingen: grenzeloze haat en onvoorwaardelijke liefde.” Ruige kerel dus, maar meer dan een rol in de marges zit er voor Hilal niet in.

Na veel over Bollywood gehoord te hebben viel deze eerste kennismaking me toch een beetje tegen. Voor mij was Mission Kashmir vlees nog vis, waarbij mijn voorkeur duidelijk naar vlees was uitgegaan. En zeg nou eerlijk, hoe had ik een film over Kashmir waarin Led Zeppelins Kashmir niet voorkomt ooit een voldoende kunnen geven?

Meet the Fockers
Pirates

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*