Moeder Armenië

Ik zie het beeld van Moeder Armenië, dat boven Yerevan uittorent. Een enorme dame met een strenge houding, zwaard en schild gereed om voor haar kinderen te vechten.“Wat ben jij voor een moeder?” denk ik.

Het militair museum onder het beeld huisvest de herinneringen aan de kinderen die voor haar strijd gestorven zijn. Mannen, allemaal, eigenlijk. De meeste met imposante snorren. Veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog, maar vooral de strijd om Nagorno-Karabach (1988-1994), worden met allerlei tekeningen en beelden herdacht. Tegelijkertijd denk ik aan de positie van Armenië als klein land zonder vrienden in de buurt. Onenigheid met Turkije over de Armeense genocide, 100 jaar geleden. Diepe twisten met Azerbeidzjan over gebieden die beiden opeisen. Buurland Iran als vreemde en machtige moslimstaat. Een puur pragmatische relatie met Georgië, waar ze het van moeten hebben als het om de aanvoer van producten gaat, waarvan het meeste uit Rusland moet komen. Rusland als ongeveer enige – verre- vriend, die zich echter afzijdig houdt in het conflict om Nagorno-Karabach.

Nagorno Karabach

Moeder Armenië houdt de wacht, beschermt haar kinderen en vraagt nog steeds offers voor de zinloze gevechten om bergrepubliek Nagorno-Karabach. Dienstplichtige jonge jongens in een gebied vol scherpschutters, aan beide zijden van de grens. In april werd het staakt-het-vuren geschonden; Armenië en Azerbeidzjan verloren elk minstens 90 levens. Verder veranderde er niets. De ‘autonome’ republiek wordt door bijna niemand erkend en door Armenië onderhouden. Bij de werkzaamheden in de gebombardeerde stad Shushi staan informatieborden: ‘hersteld met steun van alle Armeniërs’. Nagorno-Karabach is mooi, maar in deze toestand levert het niemand iets op, behalve als politieke afleider van interne problemen in het land.

Moeder Armenië houdt haar hoofd hoog, haar zwaard en schild gereed om haar vijanden op afstand te houden. Maar hoe ver ze vanaf die hoogte ook kan kijken, vrienden ziet ze niet. Haar kinderen blijven alleen.

Eenzame hoop
Overmoed

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*