Monsters

Jaar: 2010
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Gareth Edwards
Score: ★½☆☆☆
 

Na zoveel goeds op de maandagavond filmavond konden we een miskleun deze keer niet vermijden. Met een titel als Monsters zou ik het graag anders formuleren, maar dit is werkelijk een draak van een film. “Amerikaanse bagger,” volgens Eva, maar ook die formulering laat te wensen over. Monsters is namelijk Brits, minus de Britse humor die een gedrocht als dit draaglijk zou kunnen maken.

Wèl met sentimenteel geneuzel zoals we van Amerikaanse films gewend zijn: zogenaamde karakterontwikkeling die geen moment weet te overtuigen, gejank om een zoontje dat zolang gemist moet worden en de wel erg diepe boodschap in de vorm van de vraag wie hier nu eigenlijk de monsters zijn.

Zijn het de aliens, die sinds zes jaar op aarde vertoeven? Kleine levensvormen die op een meteoriet zijn meegelift zijn in slechts enkele jaren tijd geëvolueerd tot huizenhoge monsters die het met name op hotels voorzien lijken te hebben. Buitenaardse paddenstoelen gloeien op boomstammen terwijl reusachtige aliens met hun tentakels alles afbreken en elkaar liefdevol verkennen. Best schattig, die monsters.

 

Het lijkt wat kort, die zes jaar. Jan en alleman in Mexico is al gewend aan de aanwezigheid van buitenaardse wezens die voor dood en verderf zorgen en de grens van het ‘besmette gebied’ staat aangegeven op borden die er verre van nieuw uitzien.

Waar een en ander wat sneller dan mogelijk lijkt te gaan, gaat Monsters zelf juist niet snel genoeg. De film kabbelt voort met weliswaar mooie vergezichten over het weelderige Mexicaanse groen, maar zo interessant als in pak ‘m beet District 9, waar de mens zich ook gedwongen ziet samen te leven met aliens, wordt het niet. Daarvoor zijn de hoofdpersonen te irritant en is het verhaal te flets. Ook als politieke metafoor legt Monsters het met z’n enorme muur tussen de VS en de taco-etende buren af tegen de Zuid-Afrikanen. Zonde van de tijd.

The A-Team
Anvil! The Story of Anvil

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*