Moon

Jaar: 2009
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Duncan Jones
Score: ★★★★½
 

Al twee weken houden we ons op school bezig met het heelal. Gefascineerd leren de kinderen over onbekende dwergplaneten in ons eigen zonnestelsel, exoplaneten die zich aan ons gezichtsveld onttrekken en hypergiganten van onvoorstelbare afmetingen. Zelf laat ik me dusdanig meeslepen dat ik niets liever wilde dan weer eens een science fictionfilm zien.

Science fiction is een beetje een ondergeschoven kindje op fiepke.nl. De helft van de titels binnen dit genre betreft ook nog eens tamelijk lullige ruimtekomedies, maar een film als Moon kom ik dan ook zelden tegen. Geen onwaarschijnlijke intergalactische oorlogen die met laserkanonnen worden beslecht, geen op mensenbloed beluste aliens die onze planeet komen terroriseren. Niets van dat alles, gelukkig.

Als ik Moon met een film uit het beperkte lijstje op mijn website moet vergelijken zal dat ongetwijfeld Солярис (Solyaris) zijn. Een onderhuidse spanning die je geen moment met rust laat, want het wordt pas echt eng als het gevaar helemaal niet van buitenaf komt. Dat kan ook niet in Moon, want eigenlijk is Sam Rockwell de enige acteur. In zijn uppie draagt Sam zorg voor een beklemmende sfeer van de eerste tot de laatste minuut.

 

Sam werkt op de maan. In de toekomst is milieuvervuiling een gepasseerd station op aarde, dankzij het winnen van helium 3 op de donkere zijde van de maan. Drie onafgebroken jaren lang moet Sam zorgen dat alles soepeltjes verloopt op de maanbasis, waarvandaan geen direct contact met aarde mogelijk is. Geen baantje voor mensen die snel heimwee krijgen. Lang genoeg om je dingen te gaan verbeelden.

Sam heeft nog een week of twee te gaan wanneer hij beseft dat er iets niet pluis is. Na een crash overleefd te hebben hoort hij via de satellietverbinding berichten die niet voor hem bestemd zijn. Sowieso – een satellietverbinding? Sinds wanneer dan? Wanneer Sam ook nog eens zichzelf vindt, achtergelaten in het wrak van het gecrashte maanvoertuig, is het tijd uit te zoeken wat er voor hem geheim wordt gehouden.

Rane
Joheunnom nabeunnom isanghannom

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*