My Name is Bruce

Jaar: 2007
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Bruce Campbell
Score: ★★★☆☆
 

Vintage Bruce Campbell, zoals hij dronken probeert zijn huissleutel – nou ja, eigenlijk zijn caravansleutel – in het slot te steken. Een cartooneske motoriek zoals we die van Ash uit Bruce Campbell vs. Army of Darkness kennen. Vuurwapens testen met hetzelfde angstaanjagende fanatisme als waarmee hij destijds de kettingzaag hanteerde. En al even chagrijnige opmerkingen, dit keer aan het adres van achterlijke dorpelingen die zijn naam niet eens kunnen spellen.

Behalve referenties aan de gloriedagen van Bruce staat My Name is Bruce ook bol van zelfspot. Zo passeren in de trailer Campbells zes grootste succesen de revue: Spider-Man. The Evil Dead. En dan: Spider-Man 2. The Evil Dead 2. Heeft ie dan niks nieuws bedacht sindsdien? Spider-Man 3. Army of Darkness. Ja, dat laatste klinkt anders, maar is natuurlijk gewoon The Evil Dead 3. De andere B-pulp waaraan Bruce schuldig is komt in My Name is Bruce op minder prettige momenten uitvoerig aan bod.

Onze held van de B-film speelt in betreurenswaardige, Bulgaarse producties, drinkt whisky uit het bakje voor de hond en belt zijn ex midden in de nacht huilend op. Oh, en hij is een ontzettende lafaard die vlucht voor gevaar, per ongeluk vaders van jonge kinderen doodschiet, oude omaatjes uit auto’s trapt en kapsones heeft die moeilijk te rijmen zijn met wat hij nou eigenlijk bereikt heeft.

 

Tot zover alles in orde dus, maar My Name is Bruce kan deze vreemde cross-over tussen de filmwereld en de echte wereld niet over de hele linie vasthouden. Bruce Campbell probeert als regisseur expres een wenkbrauwfronsende B-film af te leveren met plastic monsters en gekunstelde dialogen, maar dat blijft niet lang genoeg leuk. De Chinese god van tofu doet de mondhoeken wel even naar boven krullen, maar wanneer we het een volle speelfilm lang met dit flauwe idee moeten doen is dat toch best lang.

Op de dag dat er in Gold Lick een tweekoppig veulen werd geboren en een spellingwedstrijd werd gehouden (leuk, twee spellinggrapjes in één film), stierven er ook 200 Chinezen in de plaatselijke mijn – staat er met kleine letters onderaan de krantenpagina. Nu komt de Chinese god Guan-Di (“Guan-You, Guan-Me, Guan-Di”) wraak nemen op alle bloedverwanten van degenen die destijds in Gold Lick woonden. Dat is dus iedereen in dit inteeltgehucht. Voor een B-film best geestig, maar van Bruce verwacht ik meer.

Big Fish
Mongol

1 Comment

  1. Naast bubba ho-tep is het wat teleurstellend wat Bruce Campbell films en series betreft de afgelopen 20 jaar. (Jack of all Trades is vreselijk slecht). Op een ding na, wat ik enorm kan aanraden: Burn Notice. Weet niet of dat in nederland beschikbaar is. Een moderne versie van de actie series van de jaren 80. Magnum PI en McGuyver zijn duidelijk invloedrijk geweest. Bruce speelt een van de twee vaste bijrollen. De serie is best populair hier in de vs, nu al 3 seizoenen, wellicht meer. Tis luchtig, niet te pompeus zoals 24 en zo, maar ook niet low-budget. Relatief intelligente entertainment (i.e. voor een actie-serie), met een goeie dosis humor en het neemt zichzelf niet te serieus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*