My Winnipeg

Jaar: 2007
Land: Canada
Regie: Guy Maddin
Score: ★★★☆☆
 

Winnipeg, stad waar de strenge winter nooit lijkt te eindigen. Winnipeg, waar alles afbreken waar mensen van houden officieel stadsbeleid is. Winnipeg, waar twee ondergrondse rivieren samenvloeien tot een ongekend spiritueel knooppunt. My Winnipeg – geen film om na een halve fles jenever te kijken.

Wat dat betreft stonden Wybren en ik er beter voor dan Robert, maar ook wij hadden een hele kluif aan deze surrealistische pseudo-documentaire in zwart/wit. Het gebrek aan kleur sluit naadloos aan bij het mistroostige grootstedelijke Canada dat regisseur Guy Maddin ons schetst. Winnipeg, gevangenis waaruit niemand ontsnapt.

Winnipeg, de stad van slaapwandelaars en zelfmoordenaars. Maddin poogt de stad waar hij zijn hele leven heeft gewoond te ontvluchten. Wakker blijven, niet in slaap vallen, want dan slokt de stad je op. De juiste trein nemen en weg van hier, maar eerst afrekenen met het verleden. In het reine komen met een jeugd zonder vader, onder het haast totalitaire regime van moeder, het verlies van broer en zus, de plaats waar Maddin op deze wereld kwam, de plaats waar hij een man werd.

 

En toch is My Winnipeg ook de liefdesbetuiging van Maddin aan zijn stad. Winnipeg, waar een spooknetwerk van niet op de kaart staande wegen mensen met elkaar verbindt. Waar sneeuwfossielen maanden lang op het trottoir blijven staan en sneeuwvlokken zacht op je neerdalen. Winnipeg, waar hoogbejaarde ijshockeylegendes in het geniep bijeenkomen en samen trainen.

De lijn tussen feit en fictie is dun in My Winnipeg en Maddin schippert tussen gereconstrueerd familiedrama, droomachtige associaties en historische rariteiten als What If? dag, waarin de nazi’s Winnipeg annexeerden. Het levert mooie, soms nachtmerrie-achtige beelden op, zoals de stampede van bizons die Happyland platlegt waarna het pretpark naar de toppen van de wolkenkrabbers verkast, of de doodsangst in de ogen van de in de Red vastgevroren paarden. “Deze herfst ga ik naar Canada,” besloot Robert dan ook.

The Woman in Black
La casa muda

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*