Мёртвые дочери

Jaar: 2007
Land: Rusland
Regie: Pavel Ruminov
Score: ★★★½☆
 

“Snel! Breng me naar een plaats met veel viskommen!” Willem en ik hadden te lang in de friettent gehangen. Door de veelheid aan onbekende snacks waar we uit konden kiezen (Bonky, Grizly, Boere Brok, Vuurvreter) geen straf, maar Stagknight was vast al veel te lang aan de gang. Deze doldwaze undergroundparodie werd het dus niet, maar de opening van Мёртвые дочери (Myortvye docheri / Dead Daughters) maakte veel goed.

Het kan zijn dat ons realiteitsbesef na zoveel bagger op het BUT Film Festival (B-movies, Underground en Trash) ietwat verwaterd was, maar Willem en ik zaten direct op het puntje van onze stoel. In een verregend Moskou staat Vera voor een stoplicht te wachten wanneer er plotseling een wildvreemde kerel in haar auto stapt. Nu zullen er wel meer wildvreemde kerels in Moskou rondlopen, maar Maks is wel een hele rare.

In paniek laat Maks zich in de bijrijdersstoel zakken en tuurt gespannen door een sluier van regendruppels. Een plaats met veel mensen, daar moet Vera hem heen brengen. Een druk plein ofzo. Iets met veel viskommen in ieder geval. Zijn door littekens ontsierde gelaat inspannend rukt Maks geagiteerd aan de gordel. Zonder veel succes. Trap nou snel op het gaspedaal, Vera! Meer dan twee mensen in een auto hebben we nog niet gezien, maar het is nu al leuk.

 

Maks blijkt op de vlucht voor drie dochters. De dochters verdronken jaren geleden. Iedereen die hen zag, of die één van hun slachtoffers zag, moet binnen drie dagen sterven. Nee hè, toch geen jij-bent-de-volgende spookverhaal in de trant van Ringu (of erger nog – Pon? Toch wel, maar dan o zo veel Russischer. Dat wil zeggen dat het zelfs zonder verwijzingen naar websites als tits.ru, waar je de borsten van celebrities met elkaar kunt verwisselen, al de moeite waard is.

Мёртвые дочери blinkt niet uit in originaliteit, maar is wel sfeervol gefilmd. Het Russische nachtleven vormt een dankbaardere achtergrond voor extreme gebeurtenissen dan Japanners die samen een videootje bekijken. De Russen zelf waren geloof ik minder gecharmeerd van Мёртвые дочери, maar dat kan natuurlijk ook door de moraal komen. Wees goed, of wees dood. Goede Russen zijn nu eenmaal bijzonder zeldzaam. Dode Russen niet.

El Barón contra los Demonios
NyMpha

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*