Napapiirin sankarit 2

Jaar: 2015
Land: Finland
Regie: Teppo Airaksinen
Score: ★★★½☆

Drie jaar na de queeste naar een Digibox leven Janne en Inari nog altijd in een suf huisje in Lapland. Hun leven is er niet beter op geworden sinds de komst van hun dochter Lumi. Katoenen luiers uitwassen is een hele klus en daar Lumi niet in haar eigen bedje wil slapen zit er voor Janne weinig anders op dan zich af te trekken bij de doe-het-zelf folder. In Napapiirin sankarit (Lapland Odyssey) was Janne een vriendje van niks; inmiddels is hij een vader van niks.

Het valt ook niet mee, dat hele vader zijn. Zorgen dat kinderen zindelijk worden, goed in hun maxi-cosy zitten, het hoogpolig tapijt niet volpoepen… het zijn wel erg veel variabelen voor een jonge vader die hier helemaal niet om heeft gevraagd. Janne kan dan ook op alle begrip van zowel pruimtabak kauwende rednecks als incompetente politieagenten rekenen die met dezelfde problemen worstelen. In Finland heeft iedereen medelijden en respect voor jonge vaders.

Zo niet Inari. Jannes vrouw heeft geen enkel vertrouwen in diens opvoedkundige talenten. Terecht, maar toch. Heel even lijkt de aanleiding tot een tweede queeste te worden ingekopt wanneer Inari nog vandaag een nieuw tapijt wil, maar zo makkelijk maakt regisseur Airaksinen zich er niet vanaf. In plaats daarvan gaan Inari en Marjukka, de vriendin van de naar het zuiden verhuisde Taipo Räihänen, een avondje stappen. Precies op de avond dat Janne en Räihänen ook een paar biertjes willen gaan drinken.

Dus nemen ze de baby mee. Wat kan er mis gaan? Omdat één van de dingen die mis kan gaan té mooi is om niet te verklappen: een ontploffende rendierkop in je sportauto. Ja. De gele Ford Sierra wordt van stal gehaald, een tas wordt vol babyspullen gegooid en gekleed in net pak en crocs sluipen de mannen het huis uit. Gauw één of twee Lapin Kulta’s drinken en voor de vrouwen thuiskomen Lumi weer in bed leggen.

Intussen belanden Inari en Marjukka in het snoeverige hotel van Pikku-Mikko. De klein uitgevallen ex van Inari betoogt zijn lesje te hebben geleerd nadat hij haar in het eerste deel ongevraagd wat van zijn lichaam heeft laten zien. Nu laat hij haar ongevraagd zijn meest luxe suite zien. Dat beide verhaallijnen in Napapiirin sankarit 2 van vergezochte onwaarschijnlijkheden aan elkaar hangen mag de pret niet drukken in deze romantische komedie. Zelf leggen de Finnen de lat niet hoog (“5,5 is nog geen onvoldoende”) en kijken ze al uit naar deel 3.

Sig:Ar:Tyr - Northen
Wereldreisverhalen vanaf nu online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*