Napapiirin sankarit

Jaar: 2010
Land: Finland/IJsland/Zweden
Regie: Dome Karukoski
Score: ★★★★☆
 

“Mijn opa dacht slim te zijn door in de oorlog alcohol aan zowel de Russen als de Duitsers te verkopen. Een dronken Rus schoot hem in zijn been en de Duitsers gebruikten de drank om zijn dorp plat te branden.” De dode boom waaraan Kapu’s opa, teleurgestelde ijshockeyfans en zovele anderen zich verhingen is de enige bezienswaardigheid in het dorp boven de poolcirkel waar Janne, Tapio en Kapu wonen.

Napapiirin sankarit (Lapland Odyssey) begint met een staaltje ongeëvenaarde Finse zwartgallige humor. Je zou om minder: Janne is al vijf jaar werkloos, de enige borsten die Tapio ziet zijn die in het spel Boobs en met zijn eeuwige pessimisme vergaat het Kapu weinig beter bij de net zo blonde als leuke Finse meisjes. Een dun grijs licht is alles wat er bij min dertien midden op de dag over de horizon sijpelt.

En dan gaat Jannes vriendin Inari zich na negen jaar samenzijn ineens onredelijk gedragen als het Janne niet lukt voor haar een Digibox te kopen om Titanic te kijken. Het moet gezegd, Janne had acht uur tijd, voldoende van Inari gekregen geld en een gedetailleerde uitleg tot zijn beschikking, maar toch. Als Janne niet voor morgenochtend met een Digibox op de stoep staat is hij zijn vriendin kwijt.

 

Als het donker is, je platzak bent, de winkels gesloten en de wegen besneeuwd zijn zit er maar één ding op: degene met de minste drank op kruipt achter het stuur van een geleende auto om tweehonderd kilometer naar Rovaniemi te rijden. Tijd genoeg om dit in essentie veelbelovende plan onderweg verder uit te werken.

Een auto zonder benzine en geen cent op zak om een Digibox te kopen zijn nog de minste van je zorgen als je onderweg moordzuchtige lesbiennes, bewapende Russen en rendieren die maar niet dood willen tegen het lijf loopt. En in een romantische comedy als Napapiirin sankarit wegen een gebroken auto en Digibox uiteraard niet op tegen een gebroken hart. Lijkt me heerlijk, zo’n lange winter knus bij elkaar in een houten huisje in de sneeuw.

Bad Ass
Cent mille dollars au soleil

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*