NEKRomantik 2

Jaar: 1991
Land: Duitsland
Regie: Jörg Buttgereit
Score: ★★★☆☆
 

Bijna een jaar geleden werd ik tot mijn verrassing geraakt door een drama vol necrofilie dat lang niet zo weerzinwekkend was als ik verwacht had. Het bleek een treurig stemmende film waarin op eigenzinnige wijze getoond werd hoe het moest voelen steeds datgene te verlangen wat onbereikbaar was geworden. Een liefde voor het verleden die onmogelijk beantwoord kon worden.

Ik beloofde op een later tijdstip een recensie voor NEKRomantik 2 te schrijven. Een film waarvan ik verwachtte dat het pure exploitatie zou zijn; een aaneenschakeling van ongemakkelijke scènes met als enige doel te shockeren. Erg ver bezijden de waarheid zat ik niet, maar door van het ergste uit te gaan valt een film vaak mee.

NEKRomantik 2 begint waar NEKRomantik eindigde: bij het verse graf van Robert Schmadtke, waar in de laatste seconden van het origineel een spade in wordt geplant. Kende Robert tijdens zijn miserabele leven weinig geluk in de liefde en voelde hij zich altijd aangetrokken tot vrouwen aan de andere kant van het graf; na zijn overlijden blijkt Robert plotsklaps een gewild man.

 

De sequel begint opnieuw met melancholieke muziek; trage beelden waarop naaktslakken rondkruipen en vogels de taferelen op het plaatselijke kerkhof rustig aanschouwen. Het kerktorentje staat op instorten; de hoge zomerse begroeiing laat zien dat de levenden hier niet veel te zeggen hebben. En eigenlijk is het in de Oost-Duitse straten, zo vlak na de hereniging, niet veel anders. Ingegooide ruiten, afbladderende verf – verval waar je ook kijkt.

Ook NEKRomantik 2 straalt dus een tragische sfeer uit. De hoofdpersonen willen stuk voor stuk ontsnappen uit een leefwereld waarin zij niet tot leven komen. Kleinburgerlijke appartementen en elke dag dezelfde sleur. Maar net als in het eerste deel wordt dat verlangen te ontsnappen wat ongelukkig uitgevoerd.

Monika, verpleegster in een ziekenhuis, graaft Robert op uit zijn graf. Roberts ex Betty is te laat: waar het necrofiele koppel tijdens hun leven een slechte match bleek te zijn, wil ze haar voormalige vriend nu een nieuwe kans geven. En dan wordt NEKRomantik 2 smerig. Monika heeft veel moeite met haar perverse verlangens en gelukkig wordt er nog altijd veel aan de verbeelding overgelaten.

Zo niet in de groteske finale. Ik ga ervan uit dat deze recensie puur uit nieuwsgierigheid wordt gelezen en niet uit oprechte interesse in de film, dus ik ga het ontstellende slot gewoon verklappen. De romance met de nog levende Mark die Monika gedurende de hele film zorvuldig heeft opgebouwd staat haar toe haar ware liefde, Robert, nog éénmaal te beminnen wanneer ze tijdens een vrijpartij Marks hoofd met een zaag amputeert en het vervangt met het rottende hoofd van Robert. Het moge duidelijk zijn dat NEKRomantik 2 minder subtiel is dan het eerste deel. Alleen geschikt voor fans van extreme horror.

Ragnarök komt!
Tideland

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*