New Kids Turbo!

Jaar: 2010
Land: Brabant
Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil
Score: ★★★★☆
 

Toen ik een paar weken geleden Brabant binnen reed en op het vertrouwde bord ineens de tekst ‘Welkom in Brabant, kut!’ las, dacht ik: “Dat hebben ze goed gedaan.” Toch vind blijkbaar niet iedereen de New Kids even leuk. Begrijpelijk, maar op het rugbyveld hoorde ik louter positieve verhalen over de film en ook mijn vrienden die het allemaal maar infantiel vinden gingen graag mee naar de bioscoop. Met de nodige blikken Schultenbräu in de jaszakken, uiteraard.

De middagvoorstelling was al uitverkocht en net als in Drenthe moest je plaatsen reserveren om de asociale Brabantse uitkeringstrekkers te kunnen zien. Over het hoe en waarom achter het succes van een onnozele film als New Kids Turbo! mogen serieuze filmcritici hun hoofd breken. Waarschijnlijk vinden jongeren in de hele periferie van Nederland het prachtig omdat het allemaal zo herkenbaar is, dacht Ivor. Voor mij en mijn Brabantse vrienden in ieder geval wel.

Vijf kansarme vrienden uit het dorp Maaskantje verliezen mede dankzij de crisis hun banen in de plantsoenendienst en als heftruckchauffeur. Geen ramp, tot ze erachter komen dat het geld zo wel heel snel opraakt. Een uitkering is niet genoeg voor bier, sigaretten, porno en een Opel Manta. Enkele bedreigingen later is zelfs van die karige uitkering geen sprake meer.

 

Geen geld? Dan maar nergens meer voor betalen, waarmee het volledige verhaal alweer na te lezen is in deze recensie. Een goed idee, vinden crisisslachtoffers in heel Nederland – met flinke rellen tot gevolg. De oplossing van de overheid is evenmin gecompliceerd: een bom op Maaskantje. Plat vermaak met leuke bijrollen van Hans Teeuwen, Theo Maassen, Jody Bernal, Peter Aerts, DJ Paul Elstak en Reinout Oerlemans (met stip de beroerdste acteur in de film).

Naast een scheldparade is New Kids Turbo! ook een feelgood film voor al die losers die zich kunnen vereenzelvigen met Barrie, Richard, Rikkert, Robbie en Gerrie. Wat heerlijk als er elke keer als er iemand het meisje van je dromen staat te vingeren een vrachtwagen uit het niets tevoorschijn komt om die lul dood te rijden. Of als je door je klunzigheid eens niet iets moois aan diggelen laat vallen, maar een ouwe nazi kapotschiet. En dat die bom niet op jouw fijne dorp valt, maar op die kutten in Schijndel. Ik zou er zo nog een keer heen gaan.

Santo vs. las lobas
Defendor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*