Night on Earth

Jaar: 1991
Land: Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Duitsland/Verenigde Staten van Amerika/Japan
Regie: Jim Jarmusch
Score: ★★½☆☆
 

Hé, die naam kende ik. Ik had geen flauw benul waar Night on Earth over ging, maar omdat Jim Jarmusch op de hoes stond, leek het me een geslaagd presentje voor Eva. Over Ghost Dog was ze erg te spreken en ik vond ‘m ook best aardig; het zwart/witte Dead Man behoort tot onze favoriete films. Blind toehappen dus.

Night on Earth beloofde vijf absurde verhalen. Het geeft te denken – een film, opgesplitst in vijf gelijkwaardige delen. Zijn het vijf goede ideeën waarvan het geheel meer waarde heeft dan de afzonderlijke delen, of getuigt de opzet van creatieve armoede bij Jarmusch en krijgen we vijf annekdotes die stuk voor stuk de speelfilmlengte niet waard blijken? Helaas, Night on Earth is een tamme bedoening die doet verlangen naar de dageraad.

Absurd zijn de filmpjes eigenlijk geen van allen. Vooruit, een staaltje clous weggeven zoals dat op mijn website nog niet eerder vertoond is. In filmpje één blijft een meisje liever taxichauffeuse dan dat ze filmster wordt. In filmpje twee kan een Oost-Duitse knakker niet zo goed autorijden. In filmpje drie is iedereen racist – ook een blinde vrouw. In fimpje vier bezorgt schapenneuker Benigni een priester een hartaanval met platte verhalen. In filmpje vijf vertelt een Finse chauffeur een zielig verhaal.

 

Man, ik krijg op een doordeweekse werkdag meer absurditeit over me heen. De tweede en vierde episode waren nog redelijk om aan te zien en wisten bij vlagen zelfs een glimlach te ontlokken, maar de andere ritten konden niet tippen aan hoe Eva en ik ons een gemiddeld ritje in een buitenlandse taxi herinnerden. Los Angeles, New York, Parijs, Rome en Helsinki – waarom niet Tirana, Braşov en Chişinău? Zoek voor bizarre taxiavonturen niet verder dan Oost-Europa.

Zelfs in Oost-Europa zijn taxiritten niet het doel van de reis. Het is veelal een noodgedwongen manier om hopelijk zo min mogelijk afgezet een fraaiere locatie te bereiken. Meestal betaal je meer dan je had gewild. Met Night on Earth is het niet anders. Taxichauffeurs, het is niet mijn type volk. Ik kan het weten, want ik ken er twee persoonlijk. Geef mij maar de trein, zoals in Dead Man.

Idiocracy
Beerfest

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*