Ночной дозор

Jaar: 2004
Land: Rusland
Regie: Timur Bekmambetov
Score: ★★★½☆
 

Maakt Timur Bekmambetov me daar even een lange neus naar de Verenigde Staten! Wat Hollywood kan wat betreft flitsende special effects, explosies, morphing en massale veldslagen kan Rusland dus ook. Jammer dat die wanstaltig lange neus die de reggiseur maakt bezwijkt onder zijn eigen gewicht. Want Ночной дозор (Nochnoy dozor ofwel Night Watch) zit zo propvol special effects dat epileptische aanvallen bij het zien van de film niet uitgesloten kunnen worden.

Had het verhaal van Ночной дозор niet beter uitgesmeerd kunnen worden over vijf of zes films? Bekmambetov moet zelf ook al vermoed hebben dat zijn film wel erg druk zou worden, want Ночной дозор blijkt het eerste deel van een trilogie te zijn naar het verhaal van Sergei Lukyanenko. Helaas verschijnt het boek onder de Nederlandse titel Nachtwacht pas later dit jaar.

Al zal rustig nalezen misschien wat verduidelijking in het verhaal brengen, Ночной дозор is geen onontwarbare kluwen verhaalfragmenten geworden. Sterker nog, Ночной дозор is een van de interessantere vampierfilms die ik de afgelopen jaren heb gezien. Hoewel de film qua originaliteit een stapje achterblijft op Near Dark is de Russische visie op vampiers een geslaagde. Ik heb in eerdere recensies al verklapt dat Russen niet bepaald subtiel zijn – en dat geldt ook voor Russische vampiers.

 

Waar de standaard vampierfilm de bloedzuigers als charmante, fijnzinnige aristocraten portretteert laat Ночной дозор aan bloed verslaafde junks zonder etiquette of ethiek zien. Wel zo leuk. In plaats van dialoog levert dit vechtscènes op z’n Oost-Europees: het gaat om het effect, niet om de manier waarop dit bereikt wordt, om het maar eens met de woorden van heks Darya te zeggen.

Ночной дозор schiet in zijn streven de meest blitse Russische film ooit te zijn veel te ver door. Actie, fantasy, horror, mysterie, science fiction, thriller – het is allemaal teveel voor de kleine twee uur die de film duurt. Maar voor bloed kotsende vampiers en middeleeuwse veldslagen op pittoreske stenen bruggen mag je mij ‘s nachts wakker maken. Voordat de epische strijd tussen Goed en Kwaad (tussenstand: 0-1) in deel twee en drie wordt voortgezet heb ik nog tijd genoeg om het boek te lezen, want Дневной дозор (Dnevnoy dozor – jawel, Day Watch) hoeven we pas in 2006 te verwachten.

Bubba Ho-tep
Man on the Moon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*