Old School

Jaar: 2003
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Todd Phillips
Score: ★★½☆☆
 

We hebben weer televisie hoor. Het duurde een week voor het werd aangesloten en kabel kennen ze hier niet. Het is een hoop gedoe, zappen via de schotel, en als het eerste wat je ziet dan K3 is vraag je je af waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Gelukkig komt er ook veel goeds op tv, al zullen de mensen die Old School oprecht als ‘goed’ bestempelen niet vaak opscheppen over hun IQ.

Met een cast van Vince Vaughn (Dodgeball: A True Underdog Story) en Will Ferrell (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy) wilde ik het er best op wagen met deze grappenfilm. Hoewel Old School de cultstatus van deze al vaker door mij opgehemelde pareltjes niet in gevaar brengt was het idee best aardig.

Zoals het eerder deze maand door mij geziene Envy was de toon van Old School eerder melancholisch komisch dan hilarisch. Immers, de drie hoofdrolspelers leiden geen levens om trots op te zijn. Als dertigers kunnen ze maar niet wennen aan het leven na hun studententijd. Een leeg leven waarin je je volwassen moet gedragen. Ik had er ook last van tot ik besloot dan maar met kinderen te gaan werken.

 

Mitch is zijn huis uitgezet, Frank is versgetrouwd maar de scheiding is alweer in zicht en Bernard heeft niets naast zijn werk als verkoper in een audiozaak. Hoop gloort aan den einder wanneer Mitch een fraai huis op de campus van hun oude universiteit betrekt. Frank en Bernard zien dit als voldoende reden Mitch van nu af aan de klok rond lastig te vallen en zijn huis te confisqueren om hier allerhande schandalige feestjes te geven.

Van schandalige feestjes heb ik na afgelopen weekend mijn buik vol en decaan Pritchard denkt er al niet anders over. Als student werd hij altijd gepest door het inmiddels mislukte drietal, maar wellicht is het nog niet te laat zijn trauma te lijf te gaan met een persoonlijke wraakmissie. Pritchard weet namelijk dat huizen op de campus ook voor campusdoeleinden gebuikt moeten worden.

Zie daar de goede ideeën waar Old School zijn bestaansrecht aan ontleent. De oudjes beginnen een studentenvereniging die niet voor studenten is, maar voor iedereen die zijn studententijd mist of er nooit een gehad heeft. Er wordt geworsteld in glijmiddel, er worden kinderen aan het huilen gemaakt op partijtjes en natuurlijk is er seks met minderjarigen. Was die studententijd ècht zo leuk?

The Grudge
A History of Violence

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*