Onna hissatsu ken

Jaar: 1974
Land: Japan
Regie: Kazuhiko Yamaguchi
Score: ★★★☆☆
 

Een vrouw in nood – dat leek Wybren en mij leuk vertier voor de maandagavond. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat ik de volgende ochtend min of meer hetzelfde voor de kiezen zou krijgen. Toch had ik het idee dat Li Koryu er in Onna hissatsu ken (dan klinkt Sister Street Fighter toch een stuk leuker) met wat minder pijntjes vanaf kwam dan een vrouw tijdens de gemiddelde bevalling.

Onna hissatsu ken kwam dan ook wat vrijblijvend op ons over. Geen ouders die op gruwelijke wijze worden omgebracht, geen zedendelicten. Slechts een door de yakuza ontvoerde broer (die zelfs nog in leven is) moet dit wraakepos in gang zetten. Daar deden ze het in Shurayukihime niet voor. Er is nu zelfs een happy end weggelegd voor een enkeling, nadat korte metten is gemaakt met het geboefte.

Tamelijk lauw dus allemaal, maar Onna hissatsu ken blinkt uit op een heel ander vlak: zelden zagen wij zo’n puike educatieve vechtfilm. Van martial arts kunnen ze in het Verre Oosten geen genoeg krijgen. Dat het aanbod groot is wordt in deze film mooi geïllustreerd, en elke nieuwe stijl is voorzien van benaming welke groot in het Japans in beeld verschijnt. Zo leer je nog eens iets!

 

Martial arts kampioene Koryu hoort in Hong Kong dat het infiltreren in een drugssmokkelende bende haar broer niet bijster goed is vergaan. Op naar Japan dus, waar contacten met de yakuza binnen een avondje zijn gelegd. Doe geen moeite, wij komen bij u langs. Gelukkig krijgt Koryu steun uit (voor ons althans) onverwachte hoek. De met hakenkruisen dwepende vechtersbazen van de Tokyoschool hebben ook nog een appeltje te schillen met de heroïnedealers.

Het is een bonte verzameling, de schavuiten in dienst van gangsterbaas Seiichi Hibiki. Een in felrood geklede knakker met nunchucks, een malloot die verwoed met de op een kleine zeis lijkende kama om zich heen hakt, een in paars geklede piraat met een soort driepuntige dolk (waar vast ook een correcte benaming voor bestaat – de ondertiteling ging me soms wat te snel) en ga zo maar door. Jammer dat ze bij bosjes vallen wanneer Koryu haar karateskills etaleert.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
The Dead

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*