Orcs!

Jaar: 2011
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: James MacPherson
Score: ★★★★☆
 

Onbegrijpelijk dat een film als Orcs! op IMDB niet hoger komt dan een schamele 3,5. Wat hadden de verzamelde azijnzeikers die de moeite genomen hebben een score in te vullen dan verwacht? Orcs! biedt precies wat het belooft: hersenloos vermaak op kosten van JRR Tolkien – want eerlijk is eerlijk, alles wat goed is in deze film is regelrecht gestolen uit zijn werk of de filmische bewerking door Peter Jackson. Op de indrukwekkende snorren van de parkwachters na dan.

Wie een film over orks in de Verenigde Staten bekijkt mag er toch vanuit gaan hier geen fantasypareltje in handen te hebben, maar een tamelijk infantiel werkje dat meelift – erg laat zelfs – op andermans successen. Er staat nota bene een uitroepteken in de titel en dan weten degenen die mijn website nauwgezet volgen genoeg: Anvil! The Story of Anvil, Jane Austen’s Mafia!, New Kids Turbo!, Piu forte, ragazzi!, Zombie Strippers! en last but not least Zombies! Zombies! Zombies! zijn niet bepaald Oscarmateriaal.

Voor een film waarin een Amerikaans natuurpark door iets belachelijks als orks wordt geterroriseerd is Orcs! eigenlijk best goed, als je het mij vraagt. De mensen van de casting mogen zichzelf een schouderklopje geven voor het vinden van mannen die kunnen gillen als meisjes en toch vol overtuiging een snor dragen.

 

Als jij een beschermde diersoort mocht zijn, welke zou je dan kiezen? Vrijwillige parkwachter Hobie kiest voor de narwal en hoewel zijn persoonlijke held Cal liever aan vrouwen met kokosnootbikini’s denkt, kunnen de twee niet zonder elkaar wanneer de pleuris uitbreekt in Balancing Rock National Park. Die balancerende rots is overigens verwijderd omdat de schadum ervan te veel op een tampeloeris leek, maar dit terzijde.

Een verklaring voor de orkplaag wordt gelukkig niet gegeven, maar aan actie geen gebrek in de finale waarin alle orks uit het bos hun toevlucht tot de kruipruimte van het administratiegebouwtje hebben genomen. En dan is improper paddle handling wel de minste van je zorgen. Stukken leuker dan films over trollen.

Labyrinth
Вий

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*