Osmosis Jones

Jaar: 2001
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Bobby en Peter Farrelly
Score: ★★★☆☆
 

Had ik al verteld dat ik geen fan ben van animatiefilms? Toch is Osmosis Jones alweer de vierde film in deze categorie die ik dit jaar zie, en opnieuw één die heel behoorlijk scoort. En dat terwijl Osmosis Jones een animatiefilm van de meest verwerpelijke soort is: het type film waarin animatiebeelden en ‘normale’ beelden elkaar afwisselen.

In plaats van het gebruikelijke tenenkrommende effect vormt de weinig hoopvol stemmende mix in Osmosis Jones een harmonisch geheel. Van Bill Murray en Chris Elliott wordt als vetslurpende vader en bierzuipende oom weinig gevraagd – acteren mag, maar is geenszins verplicht. Het gebrek aan subtiliteit in de van-dik-hout mentaliteit van de hoofdrolspelers werkt wonderwel – het geanimeerde gedeelte van de film is tenslotte ook ongeloofwaardig, dus waarom zou je hier de sterren van de hemel acteren?

De film is nog leerzaam ook (en dan heb ik het niet over de educatieve waarde van de tiensecondenregel – wanneer je op de grond gevallen voedsel binnen tien seconden opraapt, mag je het nog gewoon in je mond stoppen); een reden waarom ik Osmosis Jones al eens met mijn biologenvrienden had gezien. Informatie over juiste voeding is niet interessant, maar de functie van witte bloedcellen in het lichaam, werking van allergieën, geneesmiddelen e.d. wel.

 

Dit alles neemt niet weg dat Eva en ik ons kapot hebben geërgerd aan de irritante gangsta-muziek; domme hiphop die meestal totaal niet op zijn plaats was en die ik niet snel met het functioneren van de cellen van het menselijk lichaam zou verbinden. Zijnde een Amerikaanse film moet de kijker zich ook door menig sentimentele scène worstelen en in de strijd tussen het goede (een witte bloedcel in het lichaam van een corpulente, kippenvleugeltjes etende Amerikaan) en het kwade (een virus met Spaanse naam) voorbereid zijn op een voorspelbare ontknoping.

Al met al blijft Osmosis Jones een vermakelijke en bovenal originele animatiefilm, die niet alleen voor biologen grappig is. Ook vrienden van apen, kamelen en oesters komen aan hun trekken. En Bill Murray zet een Amerikaan neer zoals elke linkse Europeaan ze graag ziet. Vet.

G.O.R.A.
Braindead

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*