Paul

Jaar: 2011
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Greg Mottola
Score: ★★★☆☆
 

Aliens zijn er niet noodzakelijk op gebrand de mensheid naar de vergetelheid te sturen. Man, ze hoeven niet eens zo nodig iets in je anus te steken, als we Paul mogen geloven. Ruimtewezens zijn hooguit een beetje onbeschoft – ze houden er net als jij en ik van om naar zeurende christenen te moonen en weten kleurrijk vloeken wel op waarde te schatten. En ja, ze zijn grijs, met een groot hoofd en leven al jaren op onze aarde.

Niet dat Paul het zo naar zijn zin heeft op deze planeet. Toegegeven, hij werd heel aardig behandeld door het Amerikaanse leger en is er trots op zo’n beetje de hele populaire cultuur op gebied van science fiction beïnvloed te hebben, maar nu wil hij wel weer eens weg. In zo’n geval bel je natuurlijk even naar huis. Wees niet bang, Paul is geen E.T., al had het af en toe wel wat minder zoetsappig gemogen.

Koningskoppel Nick Frost en Simon Pegg beproeft hun geluk na het fantastische Shaun of the Dead en Hot Fuzz opnieuw in een heel ander genre. Als twee Engelse nerds bezoeken ze Comic Con in San Diego en zijn van plan daarna alle plaatsen in de Verenigde Staten die met aliens te maken hebben te bezoeken. Wat een homo’s, denken de Amerikanen dan terecht.

 

Gehuld in hun mooiste Star Wars shirts en Klingon met elkaar sprekend als anderen hun niet mogen verstaan drinken ze nog net geen thee (dat zou raar zijn in Amerika), maar er is niemand die eraan twijfelt dat dit een pasgetrouwd stel op huwelijksreis is. Die reis gaat alleen wat anders dan gepland wanneer ze erachter komen dat aliens verschrikkelijk slechte chauffeurs zijn. Engelsen trouwens ook.

Met Frost en Pegg verwachtte ik een geniale comedy, maar Paul blijft net wat te tam. Ja, zwart geklede overheidsagenten die midden in de woestijn verstoppertje spelen om de tijd te doden en een alien die een schattig vogeltje opeet zijn leuk om naar te kijken, maar volgens mij had iemand die een flinke vinger in de pap van $40 miljoen had E.T. net iets te hoog in het vaandel staan. Als comedy daardoor geen onverdeeld succes, maar als roadmovie mag Paul er wezen.

Sauna
Cube

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*