Paura nella città dei morti viventi

Jaar: 1980
Land: Italië
Regie: Lucio Fulci
Score: ★★★☆☆
 

“Een van de beruchtste Italiaanse zombiefilms aller tijden.” Op de hoes wordt weer eens schromelijk overdreven, of we moeten aanstoot nemen aan de belachelijke oerwoudgeluiden die Fulci zijn zombies laat maken. Van Italiaanse voetbalsupporters willen we het nog tolereren, maar met racisme hebben de levende doden gewoonlijk niets van doen – al is de gekleurde medemens nog zo zeldzaam in Fulci’s films.

Zoals gewoonlijk nemen de Italianen weer het gros van de rollen voor hun rekening, dit keer met een niet eens zo’n beroerde nasynchronisatie als noodzakelijk kwaad. Jammer dat er dan bizarre nachtelijke geluiden zijn om je aan te storen en dat de naderende zombies een geluid maken als een klagende uil in slow-motion.

Aan een verhaal in betreurenswaardige staat ergeren we ons allang niet meer bij Fulci. Net als in Zombi 2 en E tu vivrai nel terrore – L’aldilà dient dit hooguit als excuus om zoveel mogelijk smerigheden aan elkaar te breien. De ogen vormen weer een gewillig object waarop de regisseur zijn lusten bot kan vieren, maar het blijft ditmaal beperkt tot wat bloedingen die nog best te overzien zijn.

 

Sterker nog, Fulci weerstaat op een gegeven moment de verleiding een drilboor in een oog te boren en kiest voor de slaap van het schreeuwende slachtoffer. Het is te hopen dat hij geen softie is geworden tijdens het schieten van Paura nella città dei morti viventi (je mag ‘m ook gerust City of the Living Dead noemen). Waarschijnlijk niet, want voor een andere scène liet Fulci actrice Daniela Doria warme schapeningewanden opzuigen om ze in de film zo realistisch mogelijk uit te laten braken.

Het zijn dit soort taferelen die ervoor gezorgd hebben dat zelfs een hevig verminkte, derde versie in 2001 in Duitsland nog verboden werd. Het verhaal an sich is heel wat tammer. Vroeger verbrandde men heksen in Salem. Nu heet het dorpje Dunwich en heeft een priester er een poort naar de hel geopend. Dat valt nog mee, want er zijn ook films waarin liefst zeven poorten naar de hel worden geopend. Paura nella città dei morti viventi is dan ook niet meer dan een tussendoortje in dit nog lang niet uitgeroeide genre.

Fararishtay kifti rost
Shaun of the Dead

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*