Pembalasan ratu pantai selatan

Jaar: 1989
Land: Indonesië
Regie: H. Tjut Dalil
Score: ★★★☆☆
 

Uit de bonte verzameling Pareltjes der B-cinema genoten we vanavond met volle teugen van Pembalasan ratu pantai selatan, beter bekend onder het iets meer van de sluier oplichtende Lady Terminator. Het is zonde dat ik me van Terminator alleen nog vaag herinner dat ik hem als klein manneke steengoed vond, maar dat wil ik eigenlijk wel zo houden. Nieuwe kijkbeurten vijfentwintig jaar later leiden soms tot hernieuwde inzichten, moest ik na het zien van Indiana Jones and the Temple of Doom constateren.

Voor de echte fans van Terminator is Pembalasan ratu pantai selatan vast nog leuker dan wij hem toch al vonden. De helft van de scènes uit het origineel werd zonder blikken of blozen gekopieerd, al is degene waar rekening mee gehouden moet worden nu een antropologiestudente met pronte borsten en niet een bodybuilder met indrukwekkende manboobs. Al het futuristische wapentuig is vervangen door bovennatuurlijke mumbo jumbo.

De eerste elf seconden zijn een goede graadmeter om te achterhalen of Pembalasan ratu pantai selatan niet net iets te veel is van al het goede dat de jaren ’80 te bieden hadden. Wie deze elf seconden waanzinnige synthesizereffecten die de elektronische toon zetten voor de rest van de film te veel zijn, kan beter wat anders gaan doen. Naast de soundtrack hebben ook kleding en haardracht de tand des tijds niet doorstaan, om van de special effects – zoals de kronkelende aal die het broekje van een vrouw in nood binnendringt – maar te zwijgen.

 

Geheel in lijn met al deze verschrikkingen uit de jaren ’80 komt het gevaar in Pembalasan ratu pantai selatan niet uit de toekomst, maar uit het verleden. De Koningin van de Zuidelijke Zeeën botviert haar moordlustige verlangens op gewillige mannen en vervloekt daarnaast zo nu en dan iemand om hier honderd jaar later op terug te komen. Een simpel machinegeweer volstaat natuurlijk geenszins om een mysterieus wezen als de Koningin tegen te houden, maar er worden heel wat magazijnen leeggeschoten voor het snordragende Indonesische leger tot hetzelfde inzicht is gekomen.

Meneer H. Tjut Halil durfde zijn eigen naam niet onder Pembalasan ratu pantai selatan te zetten, maar regisseerde hierna wel een compleet oeuvre aan films dat op IMDB tevergeefs op vijf stemmen wacht. Er kwam zelfs een los vervolg waarin het plot nog eens dunnetjes werd overgedaan: Dangerous Seductress. Met evenveel explosies en meer wulpse vrouwen in bikini.

Hasta la Vista!
Gran Torino

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*