Pettson och Findus – Katten och Gubbens År

Jaar: 1999
Land: Zweden/Duitsland
Regie: Albert Hanan Kaminski
Score: ★★★½☆
 

Juf Annemieke snapte er helemaal niks van. Normaal gesproken zijn kinderen niet zo rustig, twee dagen voor de kerstvakantie begint. Negen lange weken na de herfstvakantie, met een maand propvol Sinterklaas en kerst bijna achter de rug had ik eerlijk gezegd ook een pandemonium van wild rondrennende eersteklassers verwacht.

Normaal gesproken is er een dag voor de kerstvakantie geen land te bezeilen met de kinderen van groep 3, maar het was niet normaal gesproken. Pettson och Findus – Katten och Gubbens År is namelijk geen normale film. Geen fantasieloos Disneygebeuren, geen aardig-gemaakt-maar-verdomd-saai Finding Nemo of Ice Age en al helemaal geen Japanse tijdverspilling in het straatje van Spirited Away.

Het moge duidelijk zijn dat ik weinig op heb met tekenfilms en andere geanimeerde rotzooi. Vreemd voor een meester in groep 3? Wie mijn website wel eens goed heeft bekeken zal tot de conclusie komen dat ik er wel meer hobbies en een filmsmaak op na houd die moeilijk te rijmen zijn met de belevingswereld van zesjarigen.

 

Toch had ik ingeschat dat Pettson och Findus – Katten och Gubbens År goed ontvangen zou worden en die inschatting klopte helemaal. De raamvertelling rondom de boeken van Sven Nordqvist speelt op oudjaarsdag. Omdat ik het niet zo op kerst heb een prima alternatief deze tijd van het jaar. Brompot Pettson en zijn ondeugende kat Findus stranden in een sneeuwstorm. Het ziet er niet best uit, zonder eten in de kou en om er de moed in te houden denken ze samen terug aan prettiger dagen.

Pettson och Findus – Katten och Gubbens År is niet bijzonder mooi getekend, maar maakt dit ruimschoots goed met humor, originaliteit en – althans voor de doelgroep – spannende verhaaltjes waardoor de film uitstekend opgesplitst kan worden in meerdere kijkbeurten. Meerdere kijkbeurten is ie trouwens ook wel waard: enkele jaren geleden waren Eva, Peer en ik enkele van de weinige volwassenen tijdens een kindervoorstelling in Lux. Van Pettson och Findus bestaan nog twee andere films. Of ze net zo goed zijn als dit eerste deel weet ik niet. Het is weer vakantie, dus ik moest de filmagenda maar eens goed in de gaten houden.

Jane Austen's Mafia!
The Wicker Man

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*