Pidä huivista kiinni, Tatjana

Jaar: 1994
Land: Finland/Duitsland
Regie: Aki Kaurismäki
Score: ★★★★☆
 

Als Finland volgende week maar half zo verontrustend en bevreemdend is als in de films van Kaurismäki, dan wordt het vast een heel toffe vakantie. Opnieuw is het leven uitzichtloos in dit zelfmoordland bij uitstek en de woorden die hoofdpersonen Valto en Reino in Pidä huivista kiinni, Tatjana (Take Care of Your Scarf, Tatiana) met elkaar wisselen passen op een bierviltje. Wat valt er ook te zeggen?

Het enige waar Valto in geïnteresseerd is, is koffie. “Cavia!”, wat Fins is voor ‘koffie’, roept hij op elke plek waar ze stoppen. En ook waar ze niet stoppen, want Valto’s grootste plezier in het leven is een mobiele koffiemaker voor in zijn oude Amerikaanse auto. Valto en Reino zijn figuren die ook in Nederland nog bestaan, maar die je alleen op Billy in Bottendaal tegenkomt: rockers met leren jekkers en een liter brylcreem in het haar.

Reino mag liever wodka drinken dan koffie, maar net als bij Valto staat kwantiteit boven kwaliteit. Waar Valto hele kannen achterover giet zonder eerst te blazen, had Reino al twee halveliterflessen leeg voor ik mijn eerste glaasje Русский Стандарт op had. Wodka is goed spul en Reino blijft liever in een autobus vol flessen drank dan even uitstappen om een ruïne te bekijken. Drie slokken en zijn fles is leeg.

 

Het leven is zonder doel, tot het drinkende tweetal Klavdia uit Alma Ata en Tatjana uit Tallinn tegen het lijf loopt. “Praat Fins, dan versta je jezelf ook!” bekt de aardige Reino. De twee vrouwen willen een lift naar de haven, zodat ze hun boot naar Estland niet missen. De verhalen over de kolchoz gaan na een tijdje misschien vervelen, maar in het deprimerende Finland stranden is van een andere categorie.

Om de een of andere reden is de haven een dag of drie, vier rijden. Al die tijd wordt er nauwelijks een woord gesproken. Dat levert ongemakkelijke situaties op, maar ook subtiel grappige en soms ontroerende scènes. Valto en Reino beseffen zelf nooit in het buitenland geweest te zijn. Ontsnappen uit hun niet noemenswaardige bestaan, vluchten naar de grauwe betovering van de oude Sovjetunie, zou dat wat zijn?

District 9
Kolja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*