Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

Jaar: 2006
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Gore Verbinski
Score: ★★★★☆
 

Die Kraak of Kraken (komt inderdaad uit Scandinavië), bestaat die wel echt? De Vliegende Hollander? Legers van slijmerige vismensen? Ondode aapjes misschien? Men moet het met de waarheid niet zo nauw nemen in Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Het is tenslotte een Disney-film.

Eens een piraat, altijd een piraat, werd er geloof ik in het eerste deel gezegd. Ik had de film dan ook graag met mijn oud-teamgenoten van de Nijmegen Pirates gezien. Die kans is nog niet verkeken met het abrupte einde van deel twee en het vooruitzicht op een einde (of niet?) aan het verhaal in de vorm van Pirates of the Caribbean: At World’s End.

Een einde waar je niks mee kunt en een verhaal waar zelfs een kleuter niets van gelooft – zijn er ook redenen om Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest wèl te gaan zien? Jazeker zijn die er. De film was niet alleen de moeite waard vanwege het piratenjargon, de rum en de sabelgevechten. Persoonlijk heb ik erg gelachen om de scène waarin Elizabeth en Pintel een sabel moeten delen in een gevecht met de afzichtelijke scheepsmaten van Davy Jones (die van ‘Davy Jones’ locker’). De manier waarop ze om de sabel schreeuwen en die elkaar beurtelings toewerpen leek sprekend op hoe mijn broer Coen en ik een dag eerder ten strijde trokken tegen de vliegen in huis. “Vliegenmepper!” Zwoesj…

 

En over de manier waarop Captain Jack Sparrow door kannibalen geofferd gaat worden om zijn ziel te bevrijden had ik ook toevallig een dag eerder gelezen in het boek ‘Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo’. Toeval? Als je het mij vraagt wel.

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest is een stuk minder rechttoe-rechtaan (yo ho, yo ho) piratenromantiek dan het eerste deel. Met aanzienlijke kans op eeuwige verdoemenis gaat het er wat steviger aan toe en is de sfeer grimmiger. Een geslaagde cross-over tussen historisch drama, griezelfilm en, last-but-not-least, actie, actie en nog eens actie. Ay ay, nog een jaar wachten op het derde deel…

Cigarette Burns
Incident on and off a Mountain Road

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*