Podium

Jaar: 2004
Land: België/Frankrijk
Regie: Yann Moix
Score: ★★★½☆
 

Mij fopt Benoît Poelvoorde niet meer. Halverwege Podium dacht ik nog “Goh, dit is weer totaal anders dan wat ik van hem ken.” In het zwarte C’est arrivé près de chez vous speelt Poelvoorde een moreel weinig geremde seriemoordenaar. In schril contrast daarmee staat de antiheld van de wielerwereld die hij in Le vélo de Ghislain Lambert vertolkt. En nu is Poelvoorde Bernard Frédéric die van het imiteren van Claude François zijn beroep heeft gemaakt.

Misdaadthriller, klucht of huwelijksdrama: Poelvoorde speelt zonder uitzondering mannen die te ver gaan. Veel te ver in Podium, waar de glitterpakjes zich mogen meten met de kunstschaatsoutfits uit Blades of Glory. Weer zien we een man zonder rem die zijn leven rücksichtslos op de helling zet. Ook Bernard Frédéric is geen held en daardoor eerder een meelijwekkend figuur dan de gore klootzak die hij op grond van zijn egoïstisch gedrag misschien zou zijn.

Vijf jaar geleden beloofde Bernard zijn vrouw Véro dat het uit was met de flauwekul. Zijn vriend Couscous (type blond, permanentje, pony, foute zonnebril en legging) zou hij nooit meer bellen. De door zijn exorbitante François-verzameling gemaakte schulden zou hij terugbetalen. Bernard en Véro zouden weer gelukkig zijn, al waren ze door manlief niet langer huiseigenaar en woonden ze in een soort IKEA.

 

Het noodlot slaat toe wanneer er een aankondiging voor de Nacht van de Dubbelgangers op tv komt. Couscous breekt in in het leven van de ingeslapen bankbeambte, die niet veel tijd nodig heeft zijn baan, vrouw en eigen identiteit te verliezen. Met elk dorpsfeest dat Bertrand bezoekt blijft er minder van zijn eigen leven over.

Het is ook nogal een keuze waar podiumbeest Bertrand voor staat. Tegenstanders vrezen hem, want ondanks de jarenlange achterstand lijkt alleen Claude François zelf meer op Claude François. En de hoofdprijs van 100.000 euro volstaat om alle schulden in één klap af te lossen. Als ik moest kiezen tussen een blonde vrouw met zoontje en zo’n smak geld zou ik het wel weten. Poelvoorde wint, en het zij hem gegund.

E tu vivrai nel terrore - L'aldilà
Pirates of the Caribbean: At World's End

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*