Podwójne zycie Weroniki

Jaar: 1991
Land: Frankrijk/Polen/Noorwegen
Regie: Krzysztof Kieslowski
Score: ★★☆☆☆
 

Eva kreeg laatst weer een DVD vol onbekende buitenlandse films van Jan, die het blijmaken met dode mussen tot een kunstvorm heeft verheven. Prachtige Japanse samoeraifilms wisselt hij af met slaapverwekkend Frans drama. Het vorige schijfje bevatte enkel Franse ondertiteling en was daarmee voor mij te hoogdrempelig. Deze keer geen Franse teksten, maar helaas ontbrak de ondertiteling volledig bij de Noorse films die Eva en mij het meest aanspraken.

Na een half uurtje stoeien met de DVD-speler besloten we dan maar Podwójne zycie Weroniki te kijken. Deze film deed het. Waar ie over ging was ons onbekend, maar met de Franse titel La double vie de Véronique had ik al een donkerbruin vermoeden dat ik een geeuw of drie, vier later op de avond moeilijk zou kunnen onderdrukken.

Echt, ik heb geen hekel aan Franse films. Sla er mijn lijst filmrecensies maar eens op na. Maar Franse dramafilms met een vleugje romantiek zijn aan mij niet besteed – zelfs niet als ze Pools zijn. Kieslowski laat de levens van twee vrouwen zien: Véronique in Frankrijk en Weronika in Polen. Twee identieke dubbelgangers die zich niet van elkaar bewust zijn. Ze zien elkaar één keer en daar blijft het bij.

 

Het is stuitend om te zien dat twee jonge vrouwen vergelijkbaar saaie levens leiden dan wel lijden. Je kunt veel interessantere dingen laten zien, uitgaande van de premisse die Kieslowski hier schetst. Neem nou Beerfest, waarin tweelingbroer Gil de plaats van de overleden Landfill overneemt wanneer diens bierdrinkteam zijn verscheiden moet betreuren. Maar nee, het is een Frans/Pools romantisch drama en dus zijn interessante plotwendingen taboe.

Het verhaal kabbelt met zichtbare tegenzin voort. Iedereen is triest en doet zijn of haar best dit op kinderen over te brengen door ze te onderwerpen aan langdradige muziekrepetities en vervelend poppentheater. De kijker wordt evenmin gespaard. Hoogste tijd om weer eens zo’n Japans zwaardvechtepos te bekijken. Daar zit meestal heel wat meer leven in dan in het dubbele leven van Véronique.

Bill & Ted's Bogus Journey
The Goonies

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*