Pon

Jaar: 2002
Land: Zuid-Korea
Regie: Byeong-ki Ahn
Score: ★☆☆☆☆
 

Het is een ondankbare taak om een recensie te schrijven over een slaapverwekkende film als Pon (in ‘t Engels: Phone). Zelfs na meerdere malen afgedreven te zijn in een verlossende halfslaap kon ik het zogenaamd mysterieuze verhaal nog makkelijk volgen. Zelfs de eerder die avond gespeelde potjes Rummikub waren bij vlagen spannender.

Vreemd dat een dergelijk nietszeggend werkje op IMDB wordt vergeleken met Ringu. Het gaat hier gewoon om een variatie op het aloude Stephen King paradepaardje van dolgedraaide techniek: na de auto in Christine, de wasmachine in The Mangler en de hele elektrische mikmak in Maximum Overdrive is in Pon de mobiele telefoon aan de beurt. Gaap.

Ja, ik ben bevooroordeeld. Als één van de weinige personen in Nederland zonder mobiele telefoon (keer op keer moet ik gratis toestellen afslaan omdat ik geen zin heb in die flauwekul) sluit deze film niet geheel aan bij mijn belevingswereld. De video uit Ringu, dat was een ander verhaal, maar niet elke uit Azië geïmporteerde film mag zonder meer in het culthoekje gestopt worden.

 

Zo werd Pon mijn eerste negatieve Zuid-Koreaanse filmervaring. Waar de Aziaten er recentelijk vaker wel dan niet in slagen een huiveringwekkende sfeer neer te zetten in alledaagse situaties, wil de telefoonterreur maar niet beklijven. Het is allemaal veel te modern om er een goed horrorverhaal omheen te breien (kijk, een video heeft tenminste nog iets archaïsch!).

In een notendop: Yeong-ju krijgt ongewenste telefoontjes op haar nieuwe nummer. Dat nummer voorspelt weinig goeds, want elke vorige bezitter kwam op een geheimzinnige manier om het leven. Yeong-ju weet de dans ternauwernood te ontspringen en lost alle raadsels op. Ook voor de kijker blijft er geen enkel raadsel liggen, waarmee een sequel gelukkig onmogelijk lijkt te zijn. Op de valreep toch nog iets positiefs ontdekt aan Pon.

Русский ковчег
Hard Rock Zombies

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*