Population 436

Jaar: 2006
Land: Canada/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Michelle Maxwell MacLaren
Score: ★★★½☆
 

Precies een jaar woonden we vandaag in ons kleine Drentse dorpje waar niet veel verandert. Het was er rustig, het is er rustig en het wordt de komende tien jaar hooguit nog wat rustiger, als we het Centraal Bureau voor de Statistiek mogen geloven. Een beetje zoals in Rockwell Falls, al wonen daar nog net wat minder mensen – 436, om precies te zijn.

Plannen om te vertrekken hebben we nog niet. We zouden nogal gek zijn, want het is hier mooi en we hebben het naar onze zin. Een beetje zoals in Rockwell Falls, eens te meer. Je bent niet goed bij je hoofd als je het pittoreske dorpje op het Amerikaanse land zou willen verlaten. Dan ga je namelijk hartstikke dood, zien we in Population 436.

Steve Kady van het Centraal Bureau voor de Statistiek vindt het maar wat frappant. In 1860 telde Rockwell Falls 436 inwoners. Tien jaar later waren het er 436. Vorig jaar waren het er 436. Wat een toeval! Steve pakt de auto en rijdt naar het dorpje om ter plaatse poolshoogte te nemen. Bij het CBS hebben ze toch niks beters te doen.

 

Daar had men in Rockwell Falls uiteraard geen rekening mee gehouden. Nu zijn ze met z’n 437en. In plaats van het plaatsnaambord van een kleine aanpassing te voorzien, wordt de numerieke ongewenstheid anderszins opgelost. Weinig verrassend, sinds we aan het begin van de film synchroon een bevalling en een kerel in vlammen op zagen gaan. De hoes die kopt “The people of Rockwell Falls are dying for you to visit”, geeft ook al wat van de plot weg.

Daarmee is het mysterie van Population 436 al binnen twee minuten onthuld. Een recordtijd om fier op te zijn; zeker als je daarna de film toch nog anderhalf uur lang de moeite van het bekijken waard weet te houden.Toch fijn dat ik mijn dorp wel af en toe levend kan verlaten om een zak films in te slaan.

Kinderachtig vertier voor kinderachtige vrienden
El laberinto del fauno

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*