Postal

Jaar: 2007
Land: Verenigde Staten van Amerika/Canada/Duitsland
Regie: Uwe Boll
Score: ★★★☆☆
 

Al met al schiet Dude die dag een kleine honderd mensen overhoop. Dat zat bepaald niet in de planning toen hij ‘s ochtends aan de nieuwe dag begon. We zijn op deze aarde één grote familie en natuurlijk hebben we wel eens ruzie met elkaar, maar kunnen we niet beter proberen het elkaar wat makkelijker te maken? De stichtende boodschap die regisseur Boll bij monde van Dude verkondigt is aan dovemansoren gericht. Postal ontaardt in één grote slachtpartij.

Iedereen gaat dan ook postal in Postal, ofwel finaal door het lint. White trash op het trailerpark, de loser wiens vadsige vrouw door de buren in al haar plooien wordt genomen, lactose-intolerante Talibanstrijders, naar het einde van de wereld snakkende hippies en natuurlijk Uwe Boll zelf als wannabe-kampcommandant. Maar wie zou zichzelf wel in de hand weten te houden als Bolls verknipte beeld van het leven in de Verenigde Staten werkelijkheid zou zijn?

Postal is, net als zoveel films van Boll, een verfilming van een videospel. Gamers zijn dom volk en gameverfilmingen zijn fantasieloos, maar de eerste helft van Postal ondervindt daar weinig last van. Pas de tweede helft van het relaas komt over alsof we naar een computerspelletje zitten te kijken: eindeloos schieten naar uit het niets opduikende lastpakken die weinig goeds in de zin hebben met de hoofdpersoon. Het verhaal is dan eigenlijk al wel zo’n beetje af. Er komen alleen wat nieuwe levels bij.

 

Gelukkig hebben we daarvoor al naar een politiek zeer incorrecte film zitten kijken met wel erg zwarte humor. Als er slachtoffers vallen zijn het steevast kinderen, gehandicapten of bejaarde, allochtone omaatjes. Zwarte politieagenten zijn de grootste racisten en zelfs grapjes over de Tweede Wereldoorlog gaan Boll niet te ver. Zelf speelt hij mee in een scène in het pretpark Little Germany, tevens hoofdkantoor van de Amerikaanse Nationaal Socialistische Partij.

Veel vertrouwen in de politiek heeft Boll vast niet, want op straat laat hij de burgemeester van stinkgat Paradise zijn nieuwe Fuck U Party promoten. President Bush speelt midgetgolf en onder één hoedje met zijn homovriendje Osama Bin Laden. En de Taliban is ook niet meer wat het geweest is. Niemand steekt nog een poot uit voor Allah. Maagden moeten er beloofd worden en met twintig neemt geen Jihadstrijder genoegen. Hoe Amerikanen denken over de grap over de ware toedracht van 11 september weet ik niet, maar Boll zet tegelijkertijd de moslims en de Amerikanen te kakken. Provoceren gaat hem goed af.

Be Kind Rewind
Nomad

1 Comment

  1. Postal 1 was een uitzonderlijk spel overigens. Kwam uit in 1996 of zo, en was enorm verontrustend (disturbing?). Meest gewelddadige spel dat ik ooit gespeeld heb. Je speelt iemand die simpelweg gestoord is geworden en denkt dat de wereld het op hem gemunt heeft en moet worden gereinigd. (“The earth is hungry. Its heart throbs and demands cleansing. The earth is also thirsty.” Is de taal van de protagonist, jij dus). In elk level moest je een bepaald percentage van de gewapende hostiles (de ME) vermoorden om verder te gaan. Zodra je dat percentage bereikt had kon je op F1 drukken voor het volgende level, of vrij verder moorden naar wens.
    Koelbloedige executies, onschuldige bijstanders vermoorden met molotov coctails, alles was geoorloofd, en werd zelfs aangemoedigd. Mensen stierven over het algemeen langzaam en schreeuwend in pijn en wanhoop. De gewonde mensen kropen blindelings rond, hun arm uitreikend en bloesporen achterlatend. Doodbloedend smeekten ze je om de pijn eerder te beeindigen; “Kill me now!” and “I can’t breathe! I can’t see anything!” hoorde je links en rechts als je de gewonden niet meteen executeerde. Je kon ze van dichtbij executeren met de X knop. Dit alles terwijl de protagonist duidelijk geniet van wat hij aanricht, met one-liners die er niet om heen sloegen en goed voice acting talent.
    Het vervolg (postal 2) was meer overdreven en meer slapstick. Geen verontrustende gestoorde sfeer, maar gewoon belachelijk. Geloof dat de film meer daarop is gebaseerd.
    zie hier voor de gamespot review van het origineel:
    http://www.gamespot.com/pc/action/postal/review.html?om_act=convert&om_clk=gssummary&tag=summary;read-review

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*