Poultrygeist: Night of the Chicken Dead

Jaar: 2006
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Lloyd Kaufman
Score: ★★★★½

Fans van Troma komen aan hun trekken in Poultrygeist: Night of the Chicken Dead. Volop aan hun trekken zelfs: borsten, projectielbraken, explosies, politiek incorrecte grappen, nog meer borsten, verwijzingen naar andere Tromafilms, diarree, rectaal gespietste rednecks en ga zo maar door. Zelfs Ron Jeremy en Lloyd Kaufman zelf maken hun opwachting in deze hilarische B-film.

Het moet gezegd; voor één keer doet een Troma-trailer de film onrecht. In positieve zin. De puberale ideetjes waar Kaufman graag zijn tijd en geld in steekt leveren steevast amusante trailers op van een minuut of twee. Een tijdspanne die precies gevuld kan worden met de weinige wel geslaagde grappen en leuke momenten die de films doorgaans kennen. Opgerekt tot speelfilmlengte is het dan zelfs voor de meest coulante Tromafan vaak flink afzien, maar Poultrygeist: Night of the Chicken Dead weet – ondanks de ambitieuze lengte van één uur en drie kwartier – de aandacht goed vast te houden.

En dat is eigenlijk tegen de verwachting in. De trailer is maar zo-zo. Met het onderwerp van de film, kippenzombies, wordt de schemerzone tussen afgezaagd en infantiel betreden. Maar wat een schaamteloos exploitisme en welk een joie de vivre krijgt de kijker vervolgens over zich uitgestort! Met de afwisseling tussen scherpe grappen, goorlapperij en liedjes (jawel, Poultrygeist: Night of the Chicken Dead is een musical!) wordt een speelse cadans gecreëerd die andere Tromaproducties ontberen.

pnotcd2De clichés zijn niet van de lucht, maar omdat ze zo verschrikkelijk over the top zijn wordt het geen moment vervelend. Een Indiaanse begraafplaats die onteerd wordt, met uiteraard een vloek tot gevolg. Native Americans die ‘fucking drunks’ zijn. Een redneck die kippen neukt. De enige Arabische vrouw is een terroriste. Maar ook spitsvondigheden als ‘German Style Luft Waffles’ in de fastfoodzaak. Want het gaat om fastfood en, ja, zelfs kritiek hierop.

In plaats van de Colonel van KFC bestiert de General hier de keten en net als zijn inspirator wordt hij in verband gebracht met de KKK: “It’s just as my old grandpapa used to say: “Hey junior, get over here with them matches! This cross ain’t gonna burn itself!”” De bijnaam van de militair getinte keten? Chickens of Mass Consumption. Demonstranten schreeuwen dat ze te dik worden door ongezond eten; dierenrechten worden ter sprake gebracht en bij de protesten ontwaart de kijker zelfs de naam van José Bové op de borden. Kaufman zal toch niet ineens serieus worden? Nee hoor. Zeven kwartier kippenkolder volstaat om mij gerust te stellen.

Mænd & høns
The Greasy Strangler

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*