Rare Exports

Jaar: 2010
Land: Finland/Noorwegen/Frankrijk/Zweden
Regie: Jalmari Helander
Score: ★★★★☆
 

‘Tis the season to be jolly! En al zette Robert ons worst voor die zijn beste tijd lang geleden al had gehad, op zijn filmkeuze viel niets af te dingen. De wolken waren zwanger van nog meer sneeuw, de tuinen waar we langs fietsten waren truttig verlicht en Rare Exports sloot hier naadloos bij aan. Wat Nederland uiteraard niet lukte met Sint kunnen de Finnen dus wel!

De Finse kindervriend komt er niet best af in Rare Exports – zoveel viel te verwachten na het zien van de bijna gelijknamige korte film uit 2003. Verschil met het hilarische Rare Exports Inc. is dat de originele kerstman van toen inmiddels is gedegradeerd tot helper; een soort elfje dus. Misschien niet de meest toepasselijke naam voor de naakte, bebaarde maniakken met hun bezeten blik die nietsvermoedende kinderen van hun bed lichten, maar de kerstman zelf is ook geen lieverdje.

Millennia geleden lokten de Samen een gehoornde, kinderetende kerstman in een bevroren meer. De enorme ijsklomp werd bedekt met een metertje of twintig aan zaagsel, daarop nog wat aarde en rotsen en voilà, de berg Korvatunturi moest tot in de lengte der dagen een diabolisch geheim bewaren. Een mooi verhaal natuurlijk, maar het wordt pas echt leuk als iemand het in zijn kop haalt dat de kerstman er weer uit moet.

 

In het koude Lapland heeft iedereen het veel te druk met zijn eigen leven om hier een stokje voor te steken. Kinderen zoeken vuurtjes voor hun sigaretten, volwassenen moeten nog kerstkoekjes bakken en iedereen zit er een beetje mee in zijn maag dat de gehele rendierkudde is afgeslacht, terwijl ze hier niet voor verzekerd zijn. Er zijn Finnen die om minder zelfmoord hebben gepleegd.

Voor Rauno hier de kans voor krijgt vindt hij een gewonde man in zijn wolvenval. Een taai geval dat verslaafd lijkt aan kerstkoekjes. Zou het…? In dat geval moet de beste man toch voor $85.000 te verkocht kunnen worden, waarmee het rendierdrama wat eenvoudiger verwerkt zou kunnen worden. En zo ziet iedereen het al snel weer wat minder somber in, daar tussen de feestverlichting en de besneeuwde bergen.

Voltooid Verleden Tijd
Boksuneun naui geot

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*