Réalité

Jaar: 2014
Land: Frankrijk/België/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Quentin Dupieux
Score: ★★★½☆

real1Een droom in een film in een droom in een film. En misschien heb ik er dan nog een paar gemist. Wie zijn zaakjes graag volledig overzichtelijk en al dan niet voorgekauwd wil hebben, doet er goed aan voor Réalité (Reality) opzij te stappen als voor een hondendrol op de stoep. Het mag dan afgezaagd klinken – al die dromen, flashbacks en vervagende tot ronduit absente scheidslijnen tussen nachtmerries en werkelijkheid – maar we hebben het hier wel over een film van Dupieux.

Het moet Mr. Oizo zelf intussen vast ook een beetje verbazen. Telkens weer lukt het hem om een bak geld in de wacht te slepen om een nog vagere film dan de vorige te schieten. Na Rubber (moorddadige autoband met telekinetische krachten), Wrong (telepathisch contact tussen hond en baasje) en Wrong Cops (drugsdealende, vrouwen lastig vallende en techno componerende agenten) zien we nu een möchtegern-regisseur die in een soort parallelle wereld zichzelf tegenkomt. Het kan ook zijn dat anderen twee versies van hem tegenkomen in een droom dan wel nachtmerrie.

Da’s allemaal eigenlijk ook niet heel belangrijk. Quentin Dupieux steekt de draak met zijn eigen slechte ideeën door cameraman Jason Tantra (Alain Chabat; Julius César uit Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre) met een plot voor een horrorfilm op pad te sturen. Zijn film moet Waves gaan heten en hierin zenden alle televisietoestellen dodelijke microgolven uit. Alle mensen gaan dood. Ze hebben gruwelijke pijn. Geen overlevenden, geen hoop, niks. Niet bij Jason.

real2Producent Bob Marshall is meteen verkocht. “Echt waar? Of ben je nu gewoon beleefd?” wil Jason weten. Nee, Bob vind het schitterend. Maar hoe gaat die afgrijselijke pijn nu precies klinken? Een essentieel detail in het hele concept, vindt Bob. Hij belooft Jason een contract op één voorwaarde: vind binnen 48 uur de perfecte schreeuw. En dat is geen sinecure; zelfs met zijn recordertje altijd bij de hand.

Dan is er ook nog het meisje Reality. Het kan ook zijn dat de film bij nader inzien om haar gaat. Da’s allemaal eigenlijk ook niet heel belangrijk. Reality ziet haar vader een wild zwijn neerschieten. Een zwijn met een videoband in zijn maag. En Reality wordt ‘s avonds gefilmd door documentairemaker Zog. Hij wil laten zien hoe een klein meisje in slaap valt. Saai? Ach, Dupieux harkte er weer voldoende geld voor binnen.

Aaskereia - Dort, wo das alte Böse ruht
Insectula!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*