[Rec] ²

Jaar: 2009
Land: Spanje
Regie: Jaume Balagueró en Paco Plaza
Score: ★★★☆☆
 

De kop was eraf, al hadden de Spanjaarden dat trucje nog niet helemaal door. Een SWAT team (al zal het technisch gezien wel een GOES team zijn – Grupos Operativos Especiales de Seguridad) maakt zich op om orde op zaken te stellen in het flatgebouw waar in [Rec] de pleuris uitbrak. Van de originele cameraploeg is weinig over, dus nemen de heren zelf cameraatjes mee.

Wat daar het nut van is? Verslaggeefster Ángela belandde aan het eind van het eerste deel in het penthouse van het gebouw. Dat klinkt alsof daar best mensen willen wonen, maar in de praktijk bleek het een muf hobbyhol van een relifreak vol nare verrassingen. Onder leiding van Dr. Owen heeft het GOES team de opdracht alles wat ze vinden vast te leggen voor onderzoek.

En dan is er nog een nieuw clubje van filmliefhebbers. Drie vervelende pubers weten het gebouw binnen te dringen, maar komen er gelukkig niet meer uit. De impressie wordt gewekt dat regisseurs Balagueró en Plaza niet bar veel met kinderen op hebben. Wel met film, al behoeft [Rec] ² wat meer kunstgrepen dan het eerste deel om het gebeuren nog enigszins in beeld te krijgen.

 

Het gebeuren is inmiddels veranderd van angstaanjagend en onbekend in een gevaar waar het Vaticaan al een tijdje weet van heeft. Religieuze bangmakerij als in The Exorcist, werkt dat nog in het jaar des Heeren 2012? In een achterhaald katholiek land als Spanje misschien wel, maar daarbuiten hebben we het liever over zombies. En als we het beestje toch bij de naam noemen mag ook wel even vermeld worden dat al dat gegil een hele film lang behoorlijk irritant is. In The Walking Dead is een zombieplaag ook geen reden om dan maar drie seizoenen lang non-stop krijsend door het beeld te paraderen.

Er wordt een hoop herrie gemaakt in [Rec] ², niet in de laatste plaats door de besmette dan wel bezeten wezens die het op het bloed van de ras in aantal slinkende overlevenden hebben voorzien. Je vraagt je af waarom de bewoners van het gebouw dit kabaal in al die voorgaande jaren niet hebben opgemerkt, maar dat ze op het moment iets anders aan hun hoofd hebben zij ze vergeven. Met een bijzonder sexy orale infectiescène tot slot kunnen we ons opmaken voor [REC]³ Génesis. Laat ze een poepje ruiken, Ángela!

[Rec] ³ Génesis
[Rec]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*