[Rec] ³ Génesis

Jaar: 2012
Land: Spanje
Regie: Paco Plaza
Score: ★★☆☆☆
 

[Rec] ³ vind ik echt te gaaf voor woorden, heb ‘m twee nachten op rij gekeken.” Da’s nogal een aanbeveling die Marijn daar deed, maar ik vond één nacht op rij meer dan genoeg. Hopend op meer horizontale shots van Ángela kwamen we bedrogen uit: het opzetje aan het eind van [Rec] ² vindt geen vervolg in het derde en hopelijk laatste deel van de trilogie.

Manuela Velasco had waarschijnlijk wat beters te doen, net als regisseur Jeume Balagueró. Die inspireerde zichzelf met zijn ‘Mientras usted duerme’ en beklemmende appartementencomplexsfeer tot het heel wat aanbevelenswaardigere Mientras duermes. Daarmee moest Plaza de zombierotzooi opruimen en ervoor zorgen dat de camera’s bleven rollen.

Aan de gimmick van ‘O jee we filmen maar dit hadden we niet verwacht’ wordt krampachtig vastgehouden in [Rec] ³ Génesis. Toegegeven, wij waren gefopt toen de film begon met een dvd keuzemenuutje om over te gaan op het bekijken van trouwfoto’s. Plaats van handeling is helaas niet meer het gesealede complex in Barcelona, maar het landgoed waar Koldo en Clara trouwen. Niet best, maar altijd nog interessanter dan de gemiddelde trouwerij zelf moeten bijwonen.

 

De connectie met [Rec] ² is flinterdun: het hondje van wijlen Jennifer, het zieke meisje uit [Rec] – tevens het ondode meisje uit [Rec] ² – heeft Koldo’s oom Pepe gebeten. En weg is de sfeer uit de eerste twee delen. Het derde deel biedt niets anders dan zombievertier, met rappe zombies als in 28 Days en ook Weeks Later. De film wijkt uiteindelijk zelfs af van waar de hele trilogie op is gebaseerd door fraai geschoten regen- en tunnelscènes. Ineens is de camera die alles registreert, datgene waardoor [Rec] zich onderscheidt van veel andere horrorfilms, niet belangrijk meer. Awoert!

Daar staan dan wel een in gerafelde trouwjurk en lingerie gehulde chica met kettingzaag, in ridderharnas gehulde Spanjaarden en een keur aan frisse slachtpartijen tegenover, maar de teleurstelling laat zich dan moeilijk meer onderdrukken. Positief was dan wel weer dat we de jerrycan palinca helemaal leeg hadden gekregen. In onze roes vergaten we Robert helaas te vertellen hoeveel beestjes we er vorige week uit hadden gezeefd.

Boksuneun naui geot
[Rec] ²

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*