[Rec]

Jaar: 2007
Land: Spanje
Regie: Jaume Balagueró en Paco Plaza
Score: ★★★½☆
 

Na wat gemiste maandagen besloten Robert, Wybren en ik wat schade in te halen door een hele trilogie te kijken. We hadden ook meteen drie trilogieën kunnen doen, maar met een dikke zes uur was The Vengeance Trilogy wat veel van het goede en Piranha schijnt eigenlijk helemaal niet zo goed te zijn, ondanks de water-certified strippers in Piranha 3DD. Bovendien hadden we daar niet genoeg palinca voor in huis.

Het werd daarom de [Rec] trilogie. Konden we mooi ons Spaans weer eens ophalen. Hoe minder je ervan af wist, des te beter volgens Wybren dus Robert en ik zaten gebakken. Wij wisten alleen dat de film over een flat ging waar trammelant was. En dat alles met irritante hand-held camera’s gefilmd was.

Zelfs van de lokale televisiezender mag je toch meer verwachten, maar [Rec] mikt nu eenmaal op een Blair Witch Project achtig sfeertje dus het moet allemaal wat amateuristisch overkomen. Found footage van mensen die dingen zien die ze nooit hadden mogen zien. En die fanatiek blijven filmen, ook al werkt een wapen met twee handen vasthouden in sommige gevallen net iets beter.

 

Goed, er is dus stront aan de knikker in Barcelona. Het fijne van [Rec] is het totale ontbreken aan informatie vooraf. Als reporter mee mogen rijden met een heuse brandweerauto – vet! Dan politieagenten in het gebouw aantreffen en tot de conclusie komen dat er actie gefilmd kan worden – nog vetter! Ingesloten worden vanwege een BNC protocolletje – onbetaalbaar.

De stront aan de knikker wordt daarmee op naam gebracht tot biologische, nucleaire of chemische stront en algauw is de lol er voor zowel brandweer-, politiemannen als reporters af. Het worden een benauwende zeventig minuten in het hermetisch afgesloten flatgebouw, waar alle bewoners als ratten in de val wachten op wat komen gaat. Met goed getimede schrikeffecten en de vaart er goed in een prima begin van de trilogie. Op naar [Rec] ².

[Rec] ²
Inbred

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*