Redirected

Jaar: 2014
Land: Verenigd Koninkrijk/Litouwen
Regie: Emilys Velyvis
Score: ★★☆☆☆

redi1Geknok, gevloek en skinny bitches: Redirected biedt alles wat je van een Brits/Litouwse actieklucht mag verwachten. Regisseur Emilys Velyvis moet een hybride van snoeiharde misdaadfilm en absurde Balkancomedy voor ogen hebben gehad, maar slaagt daarin maar ten dele. Waarschijnlijk komt het gangstergeweld het beste uit de verf. Jammer dat dit gedeelte me het minst boeit.

Velyvis voelt zich niet te goed om ook maar één actiecliché uit de weg te gaan. Acteren betekent in Redirected schreeuwen en heel vaak en hard ‘fuck’ (of het Litouwse, Russische dan wel Poolse equivalent daarvan) in je tirades verwerken. Het banale plot hangt van zwaar overdreven toevalligheden aan elkaar. Boeven schieten altijd mis. En als ze al eens raak schieten, dan doet het toch niet echt pijn. Een honkbalknuppel tegen je tanden? Gewoon blijven lachen!

Velyvis voelt zich evenmin te goed om zijn land zwaar te kakken te zetten. Litouwers dragen spuuglelijke trainingspakken, zijn xenofoob, gokverslaafd, zo dronken dat ze hun kop niet van hun kont kunnen onderscheiden, mensensmokkelaars, hoerenlopers, boerenpummels, agressief en achterbaks. Voor een vrijgezellenfeest kun je moeilijk een betere plek bedenken.

redi2Dat klinkt leuk, maar soms wordt het wel erg kinderachtig allemaal. Grappen met scheten, tatoeages van piemels, priesters die zich laten pijpen door dikke vrouwen – het doet je afvragen of Redirected misschien eigenlijk op een wat jonger publiek mikt. Mogelijk is de onvolwassen aanpak ook gewoon inherent aan het actiegenre.

De kennismaking met Litouwen is voor vier Britse amateurcriminelen en de wat beter georganiseerde bende die hen op de hielen zit tamelijk onbedoeld. In Litouwen is namelijk iedereen crimineel en dat maakt de openstaande zaken tussen de Britse belanghebbenden een stuk onoverzichtelijker. Ook voor de kijker is het behoorlijk afzien wanneer de zoveelste onwaarschijnlijke ontmoeting met ongure sujetten zich aandoet. Maar eerlijk is eerlijk: wat verwacht je dan van een Brits/Litouwse actieklucht?

Class of 1984
The VVitch: A New England Folktale

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*