Regression

Jaar: 2015
Land: Spanje/Canada
Regie: Alejandro Amenábar
Score: ★★½☆☆

regr1Wat is er op Halloween nou leuker dan een enge griezelfilm over een ontucht plegende en baby’s oppeuzelende Satanistische sekte? Althans, dat is wat ik verwachtte van Regression, maar bij regisseur Alejandro Amenábar is alles zelden wat het lijkt. Helaas bleek de als horror vermomde misdaadthriller een regressie ten opzichte van Amenábars eerdere werk.

Met Tesis, Abre los ojos en The Others bewees Amenábar niet alleen het horrorhart op de juiste plaats te hebben, maar liet hij ook een voorliefde voor mysterieuze zaken zien. Echt mysterieus is het allemaal niet in Regression, want de waargebeurde zaken waarop het verhaal gebaseerd is zijn decennia geleden al opgelost. Mapjes dicht en in de kast ermee dus, dacht de FBI, maar daar was Amenábar het niet mee eens.

Eerlijk gezegd levert het een film op die niemand had gemist als hij niet was gemaakt. Dat is jammer, want de inmiddels met de nodige argwaan beschouwde regressietherapie biedt een interessant uitgangspunt in Regression. Wie overweegt een alternatieve geneeswijzer in te schakelen denkt daar misschien anders over na het zien van deze film.

regr2Amenábar situeert het verhaal in de jaren ‘90, toen de wetenschappelijke poten nog niet onder het hele regressiegebeuren waren uitgezaagd. Een veilige keuze, maar door de gedateerdheid van dit gegeven wordt Regression wel direct op achterstand gezet. Eén plus één is dan wel heel snel twee wanneer er buiten de door een psycholoog opgewekte herinneringen en nachtmerriescènes om geen enkele Satanist in beeld durft te verschijnen.

Godsdienstwaanzin en gestuurde herinneringen – het wordt allemaal gelikt in beeld gebracht. Even dreigen we mee te drijven met de opkomende waanzin van rechercheur Kenner en diens overtuigende nachtmerries. Uiteindelijk komen we echter tot een conclusie die de meesten van ons al veel eerder hadden getrokken: kijk uit met wat je zegt tegen vrouwen en psychologen.

Into the Woods
Darkestrah - Turan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*