Rovdyr

Jaar: 2008
Land: Noorwegen
Regie: Patrik Syversen
Score: ★★½☆☆
 

Tsja, wat te denken van een film als Rovdyr (Manhunt)? Wat is de toegevoegde waarde van de zoveelste slasher waarin stadse jongelui één voor één op gruwelijke wijze worden afgeslacht? En wat zegt het over het publiek wat dergelijk dubieus, verderfelijk vermaak weet te trekken? Over dat laatste denk ik liever niet na, maar (of want) het was weer een gezellig maandagavondje met onze filmminnende vrienden.

Heeft een film als Rovdyr bestaansrecht? Ja, want de ellende wordt geheel humorloos gebracht. Geen flauwe grappen. Geen jeugdige onbezorgdheid bij de hoofdpersonen. Geen sullige beslissingen waardoor je denkt “Maar dat had ik toch heel ander gedaan.” Het resulteert in een ongemakkelijke sfeer die tachtig minuten lang aanhoudt. Petje af.

En Rovdyr is Noors. Vandaar de mooie titel. In de eindeloze naaldwouden en onder een bewolkte hemel is de hoop op een goede afloop ver te zoeken. Gewone Noren zijn al eng en afstandelijk genoeg. Je moet wel zwaargewond of door een horde bloeddorstige psychopaten op de hielen worden gezeten voor ze je argwanend een lift aanbieden. Dat laatste kan geregeld worden, moet regisseur Syversen gedacht hebben.

 

Wanneer het op wandelen beluste viertal een groezelig wegrestaurant binnenloopt duurt het niet lang tot de frictie tussen grijnzende dorpelingen en de onhebbelijke Jørgen het kookpunt bereikt. De boerenpummels houden van jagen en dat zullen de toeristen weten. Een opgepikte liftster wordt met een jachtgeweer door de buik geschoten; de rest kan op een vuistslag in het aangelaat rekenen.

Wanneer wat inmiddels nog een drietal is midden in het bos wakker wordt van het geluid van een jachthoorn, heeft iedereen al lang door dat de poep de spreekwoordelijke ventilator heeft geraakt. Afgesneden tongen, vastgebonden worden met prikkeldraad, berenklemmen – dit wordt een ander wandeltochtje dan men voor ogen had. De toegevoegde waarde, nogmaals? De heerlijk nostalgische sepiatinten doen terugverlangen naar onschuldiger tijden.

Darkman
The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*