Rubber

Jaar: 2010
Land: Frankrijk/Angola
Regie: Quentin Dupieux
Score: ★★★½☆
 

Waarom houden sommige mensen van worst en hebben anderen er een gruwelijke hekel aan? Daar is geen reden voor, dus waarom zou je een reden moeten hebben om een film over een moorddadige autoband te maken? En waarom zou je hem niet, als je toch bezig bent, Robert noemen en hem psychokinetische krachten geven?

Are you tired of the expected? In Rubber gebeuren nogal wat onverwachte dingen. Met de infantiele premisse van een gevaarlijke band is de vliegende start die Rubber maakt opzienbarend. Houten stoelen in de fotogenieke Californische woestijn, een in een kofferbak opgesloten politieagent die een verhaaltje over films afsteekt en een vreemde man met stropdas en zijn handen vol verrekijkers.

Dat intrigeert – regisseur Quentin Dupieux, beter bekend als techno-dj Mr. Oizo, had evenmin een reden nodig om een bizar subplot met de verwikkelingen van rubberen Robert te verweven. De film wordt live bekeken en becommentarieerd door een groepje in de woestijn kamperende mensen. En die moeten natuurlijk ook dood.

 

Het begint allemaal zo vredig. Robert – overigens erg vaak en profil gefilm, merkte Wybren terecht op – komt tot leven en schudt het woestijnzand van zich af om aarzelend de wijde wereld in te rollen. Maar welk een vreugd ondervindt onze favoriete autoband wanneer hij over een plastic flesje of zelfs schorpioen rijdt! Wanneer Robert bemerkt ook de hoofden van mensen te kunnen laten exploderen is het spreekwoordelijke hek van de dam.

Het enige cliché is dan eigenlijk dat er alweer voor een zwarte moordenaar is gekozen. Verder is Rubber een verfrissende film waarin de grens tussen klinkklare nonsens en nog een scheutje daar bovenop steevast wordt opgezocht. Abusievelijke vergiftiging, kogels in de hartstreek die zonder gevolgen blijven en acteurs die naar huis willen omdat er toch niemand meer kijkt – Rubber heeft het allemaal. Al moet gezegd dat een en ander wel wat veel van ons inlevingsvermogen vraagt.

Reykjavik Whale Watching Massacre
Tucker & Dale vs. Evil

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*