Running Time

Jaar: 1997
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Josh Becker
Score: ★★★★☆
 

‘s Ochtends werd ik nog gewaarschuwd voor de valkuil van het hebben van lage verwachtingen. Het is moeilijk over een negatieve eerste impressie heen te komen, vertelde een ietwat saaie Piet tijdens een studiedag voor leerkrachten in het basisonderwijs. Lage verwachtingen laten zich maar al te makkelijk vertalen naar teleurstellende resultaten.

Running Time maakte geen goede eerste indruk. Ik kreeg de film gratis bij aanschaf van de giftset van The Evil Dead (smerig vormgegeven als een in mensenleder gebonden boek). Dat kon dus niks zijn, een film die ze liever ergens cadeau bij doen dan ‘m voor geld te verkopen. Bovendien had ik nog nooit van de film gehoord – en dat terwijl cultheld Bruce Campbell de hoofdrol speelt. Als ie goed was had ik dat toch moeten weten.

Critici schrijven Running Time af als een geslaagd doch vrij saai experiment. Quatsch! De film lijkt te zijn opgenomen in één enkel shot. Dat is ie niet, maar het verhaal speelt zich in ‘running time’ af. Niet zo ontzettend moeilijk als bijvoorbeeld het filmen van Русский ковчег (Russian Ark), dat niet alleen in één enkel, doorlopend shot is opgenomen, maar bovendien meerdere duizenden acteurs laat zien, maar wel een knap staaltje filmtechniek.

 

Running Time lijkt zich door de keuze voor zwart/wit beelden in de jaren ’50 of ’60 af te spelen. Laat de markante kop van Bruce zich nou net prima lenen voor deze periode. Als (niet zo juvenile) delinquent die net uit de gevangenis is vrijgekomen heeft Campbell het ontzettend druk met zijn volgende plan: een bankroof zonder geweld die 23 minuten na zijn vrijlating plaats moet vinden.

Het plan lijkt waterdicht, maar werkelijk alles wat maar fout kan gaan gaat ook fout. De tijdsdruk wordt met de minuut voelbaarder, temeer daar we door mee te kijken op het klokje van de DVD-speler precies weten wanneer de bewakers verwacht worden binnen te vallen. Jammer dat tijd net het enige is dat de gangsters aan het eind niet meer hebben, want deze film had van mij wat langer mogen duren dan het abrupte einde nu toestond.

Sl8n8
Dumb & Dumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*