Sanatorium pod klepsydra

Jaar: 1973
Land: Polen
Regie: Wojciech Has
Score: ★★★½☆
 

Deze film is raar! Al vanaf de eerste minuut waren Eva en ik het met elkaar oneens. Eva beweerde dat de hoofdpersoon in een trein reisde. Ze baseerde dit op het schommelen en de conducteur. Ik wist wel beter. Jozef reisde in een schommelend huis naar het sanatorium. Dat is wel een ietsje vreemder dan reizen per trein, maar zo’n film is Sanatorium pod klepsydra dus. In ‘t Engels heet ie The Hour-Glass Sanatorium – erg verhelderend.

Jozef reist dus, per huis, naar een sanatorium, of een droombeeld van een sanatorium, of wat het dan ook mag zijn, om zijn vader op te zoeken. Het gebouw ligt ver van alles en iedereen verwijderd, geen station in de omgeving om het eenvoudig te bereiken. Niet dat je een station nodig hebt als je per huis reist, trouwens. En vertrekken er wel weer mensen uit het sanatorium?

Jozef opent de tweemanshoge, door klimop overwoekerde deuren om te ontdekken dat hij maar beter door een andere opening naar binnen kan klimmen. Klimmen, want het is alsof er een lift halverwege een verdieping tot stilstand is gekomen. Zo’n film is Sanatorium pod klepsydra dus. Een zuster kleedt zich netjes aan na een plezierig toeven met de dokter en wijst Jozef de kamer waar vader Jakub ligt.

 

Jakub is dood. Alsof de film op dat moment nog niet warrig genoeg is, legt de dokter uit dat de zaken ook anders hadden kunnen lopen en dat zulks hem wel een geschikte oplossing leek. Jozef komt er snel achter dat het gewauwel van de dokter misschien toch wel iets van kant of wal raakt wanneer hij door het raam zichzelf, buiten in de sneeuw, bij het sanatorium aan ziet komen. Zo’n film is Sanatorium pod klepsydra dus.

Ja en dan zit je dus twee uur te kijken naar donkere soldaten uit het koloniaal verleden die de tuin van het gebouw doorzoeken, dolgedraaide rabbi’s, toevallige ontmoetingen onder bedden, postzegelverzamelaars en wassen beelden die tot leven komen. Ik heb geen flauw idee waar het allemaal over ging, dus het zal wel goed zijn geweest.

Office Space
Jungfrukällan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*