Sang Dut Sau Shut

Jaar: 1996
Land: Hong Kong
Regie: Wilson Yip
Score: ½☆☆☆☆
 

Zombies?! Dat waren gewoon Chinezen met pannenkoekbeslag op hun gezicht! Wat een farçe van een film. De Hong Kongversie van Romero’s klassieke Dawn of the Dead is pure tijdverspilling. Sang Dut Sau Shut, of Bio Zombie, zoals de exporttitel luidt, is niet eng en ook niet eng bedoeld, al bezorgt de Engelse nasynchronisatie koude rillingen.

Plaats van handeling is gekopieerd van het grote voorbeeld. Alleen bevinden we ons ditmaal niet in een uitgestrekt, tot de verbeelding sprekend winkelcentrum, maar ik een Chinees complex van nauwe gangen en kleine winkeltjes waar vooral mobiele telefoons en illegaal gekopieerde films worden verkocht. Het doet een beetje denken aan de ondergrondse winkelstraatjes bij de metro in Boedapest en Boekarest en is een minstens even trieste en ongeschikte setting om te filmen.

Volgens mij moeten de twee hoofdpersonen cool en stoer zijn en later ook nog eens emoties tonen, maar daarmee is de lat voor deze ondermaatse acteurs toch echt wat aan de hoge kant gelegd. Sang Dut Sau Shut probeert op veel momenten grappig te zijn, bijvoorbeeld wanneer er een kakkerlak in iemands broek wordt gestopt, maar ook hier wordt de plank grandioos misgeslagen.

 

Ik ben een grote fan van zombiefilms en ben me er ook terdege van bewust dat zombiefilms over het algemeen slecht zijn. Erg slecht zelfs. Toen ik Sang Dut Sau Shut ging kijken had ik dan ook geen hooggespannen verwachtingen. De Italianen produceerden in de jaren ’70 en ’80 een ware diarree aan zombiefilms, maar daarin kon tenminste vaak worden gelachen (bedoeld of – vaker – onbedoeld) en leken de zombies ook echt op zombies.

Een halve ster omdat het camerawerk het enige pluspunt aan deze film is. Het script van Sang Dut Sau Shut verdient eigenlijk alleen wiebelende, vanuit de hand geschoten beelden.

Александр Невский
Ljeto u zlatnoj dolini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*