Santa Sangre

Jaar: 1989
Land: Mexico/Italië
Regie: Alejandro Jodorowsky
Score: ★★★½☆
 

Een dag na het zien van Santa Sangre ben ik er nog steeds niet uit. Heeft Jodorowsky met zijn twee uur durende aaneenschakeling van waanbeelden nu een goede film afgeleverd of gaat het delirium van deze Mexicaan echt te ver? Santa Sangre gaat bij tijd en wijle richting Tod Brownings Freaks, maar doet daar wel een schepje bovenop. Of eigenlijk een hele kruiwagen.

Doordat het ene bizarre voorval na het andere het leven van de getraumatiseerde jongen Fenix bemoeilijkt, heeft Santa Sangre meer weg van een nachtmerrie dan van een familiedrama. Ik noem een man die zijn eigen oor afscheurt, een stervende olifant die bijkans geëxplodeerd is en wit weggetrokken in een zee van stront en bloed ligt en verzorgers die zwakbegaafden zonder schroom aan de grillen van hoeren en pooiers uitleveren.

De vele surrealistische en soms carnavaleske scènes maken dat Santa Sangre zich laat beleven als één lange bad trip. Het zal je ook maar gebeuren: opgroeien in een circus met een rokkenjagende zuipschuit als vader en een geschifte godsdienstfanaat als moeder. Met als gezelschap een mannenverslindende getatoeëerde vrouw, een doofstom meisje, een lilliputter en een legertje clowns. Ik had er al veel eerder het bijltje bij neergegooid.

 

Fenix niet, met als beloning opname in het gekkenhuis. Zodra hij hier uit ontsnapt valt hij ten prooi aan hallucinaties. Geplaagd door de aanwezigheid van zijn gestorven (en ontarmde) moeder begint Fenix steeds meer op zijn vader te lijken. Hij gaat zilverglitterende circuspakken dragen, zijn borst is versierd met dezelfde tatoeage van een adelaar, hij drinkt en werpt messen. Alleen zijn gepijnigde gezicht is niet dat van een doorsnee kampsjaak.

De vele beelden waarin Fenix achter zijn moeder staat en zijn armen door haar laat gebruiken zijn leuk uitgevoerd, maar gaan snel vervelen. Vanaf dat moment wordt de film ook steeds rommeliger, iets waar je waarschijnlijk niet omheen kunt wanneer je een levende koortsdroom wilt laten zien. Nog steeds weet ik niet goed hoe ik Santa Sangre moet beoordelen. Leuk als een film je zo bezighoudt.

The SpongeBob SquarePants Movie
Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*