Sauna

Jaar: 2008
Land: Finland/Tsjechië
Regie: Antti-Jussi Annila
Score: ★★★★½
 

Vergeet Ringu, The Grudge en al die andere Japanse horrorfilms vol geesten in kleurloze omgevingen. De Finnen kunnen het beter – en sfeervoller bovendien! Hier geen Aziatische metropolen, maar druilerige moerassen in onguur herfstweer. Het eindeloze Karelië waar de oorlog dan ten einde mag zijn gekomen, maar waar nog lang niet alle wonden zijn geheeld.

Sauna herinnert dankzij de historische setting aan persoonlijke favoriet Ravenous, waar het een groep mannen met een missie ook hopeloos tegenzit. Misschien hebben de geesten in Sauna wat meer diepgang dan de wendigo in de eerdergenoemde koloniale kostuumhorror, want een standaard horrorfilm is dit nauwelijks te noemen. De naargeestige beelden blijven door het hoofd spoken en vragen blijven onbeantwoord.

In 1595 trekt een Zweeds/Russisch gezelschap noordwaarts om de nieuwe grens tussen beide landen te markeren. Hun doel is het ontmoeten van een groep die van het noorden uit met dezelfde taak is belast. Verder dan een enorm moeras komen ze niet, want midden in deze woestenij ligt een vreemd en onheilspellend dorp.

 

Zowel de Zweden als de Russen proberen te bewijzen dat het dorp hen toebehoort, voor ze tot de conclusie komen dat ze deze plaats – die uiteraard op geen enkele landkaart voorkomt – liever kwijt dan rijk zijn. Dit is geen heidens dorp midden in een moeras waar de inwoners een gelukkig leven leiden (inderdaad, zoals in Black Death); dit is het vagevuur. En in dit vagevuur zijn er slechts twee opties: gekweld door de herinneringen aan je slechtste daden voor eeuwig afwachten, of de definitieve stap naar de hel nemen.

Die hel, dat is de sauna. Een niet in deze tijd thuishorend blok beton waarbinnen inktzwarte duisternis wacht. En dat is niet het enige wat daar wacht: Knut moet er het door hem opgesloten meisje onder ogen komen, Rogosin hoort zijn door hem vermoorde moeder en Eerik is ervan overtuigd dat hij geen spijt hoeft te hebben van 73 moorden als hij één kind weet te redden. In Sauna ontloopt niemand zijn persoonlijke hel.

Дерсу Узала
Paul

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*