Saw

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: James Wan
Score: ★★★½☆
 

Eigenlijk was Saw meer een thriller dan een horrorfilm. En dat terwijl ik een shocker in de traditie van Cannibal Holocaust verwachtte, of tenminste een ziek werkje dat een nare nasmaak zou achterlaten. Hoewel de ontknoping leuk was (een ontknoping is nu eenmaal niet snel ‘verrassend’ in een puzzelfilm) denk ik dat ik me voor deze keer bij de mening van Joost moet aansluiten: Saw is geen vier sterren waard.

“Rated R for strong, grisly violence,” wordt ons beloofd. Toch is dit echt zo’n film waarvan je de director’s cut moet zien: het soort verknipte geesten dat überhaupt besluit aan deze film te beginnen is uit op bloed, martelingen en extreem geweld. Dan moet je er geen stukken met ingewanden, verminkingen e.d. uit knippen, want dan houd je een net-niet film over. Kan je net zo goed House of the 1000 Corpses kijken. Minder verhaal, meer onrecht.

In Saw jaagt de politie zonder veel succes op de ‘Jigsaw-murderer’; een seriemoordenaar die weinig voldoening haalt uit de maandelijkse boekjes van Puzzelsport. Hij zet mensen graag aan het denken, bijvoorbeeld door een vrouw met een martelwerktuig om haar hoofd geklemd op te sluiten. De sleutel waarmee ze kan ontsnappen is in dezelfde kamer aanwezig, namelijk in de maag van een gedrogeerde man. De tijd die ze tot haar beschikking heeft: enkele minuten.

 

Ook Adam en Lawrence worden gedwongen te puzzelen wanneer beide mannen in een kelder zijn opgesloten. De zagen die ze tot hun beschikking hebben zijn niet opgewassen tegen de dikke metalen kettingen waarmee ze zijn geketend. Toegegeven, de hele vloer is bedekt met geronnen bloed, maar uiteindelijk lijkt alles te verzanden in een standaard achtervolgingsscène.

Zelf dacht ik dat de twee mannen tegen elkaar aan vastgeketend zouden zijn met tussen hen in een rottend lijk: maden, zweren, wratten en wat al niet meer; de enige mogelijkheid tot ontkomen door hun eigen ledematen door te zagen. De gedwongen moord met de loden pijp in Brødre kwam harder aan, omdat je het daar helemaal niet verwachtte. Volgende keer meer daden en minder woorden alsjeblieft!

Shurayukihime
Brødre

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*