Secret Window

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: David Koepp
Score: ★★★½☆
 

Mijn geheugen laat me in de steek, maar het is gemakkelijker Stephen King hiervan de schuld te geven dan de vinger naar mezelf uit te steken. Heb ik het book ‘Secret Window, Secret Garden’ ooit gelezen, of toch niet? Het verhaal gaat over een schrijver die langzaam gek wordt en speelt in een verlaten streek waar de padvinderij gaarne zou kamperen.

Inderdaad, dat komt allemaal verdraaid bekend voor. In The Shining, Misery en The Dark Half is het van hetzelfde laken een pak. Stephen King schrijft graag over schrijvers en als de macabere gebeurtenissen die hij ten tonele voert niet in Maine spelen, dan tenminste toch ergens in uitgestrekte wouden, aan meren of temidden van ander natuurschoon. Waarom de formule aanpassen als het zo goed verkoopt, nietwaar?

Secret Window
laat nog een andere gedreven autokopieerder opdraven, namelijk Johnny Depp. Als Depp met vreemde maniertjes mag strooien is hij in zijn nopjes, en schrijvers die langzaam realiseren dat het in hun bovenkamer niet helemaal jofel is mogen best vreemde maniertjes hebben. Waarom de formule aanpassen als het zo goed verkoopt, nietwaar?

 

Goed, de derde die schuldig is aan graag in herhaling vallen ben ikzelf. Vanaf de basisschool heb ik heel wat boeken van Stephen King gelezen en sinds ik Eva ken kom ik er niet onder uit af en toe films van Johnny Depp te zien. Een combinatie was voor mij een noviteit en hoewel weinig verrassend vond ik het niet erg meer te zien van zowel King als Depp. Ik zou er de horrorpulp weer bijna door gaan lezen.

In Secret Window leeft schrijver Mort Rainey als kluizenaar in een knusse blokhut aan een meer. Ergens in het bos. Buren heeft ie niet, maar hij krijgt regelmatig bezoek van een sinister heerschap dat hem beschuldigt van plagiaat. Alleen het eind van diens verhaal werd niet door Mort gekopieerd, insinueert John Shooter. Tsja, dan kan Mort maar beter gelijk ook het einde kopiëren. Redrum, murder; shooter, shoot her! Dat gaat er in als koek, wat mij betreft.

Heavenly Creatures
Dit noem ik geen Oost-Europa meer

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*