Seom

Jaar: 2000
Land: Zuid-Korea
Regie: Ki-duk Kim
Score: ★★★★☆
 

Op een groot meer drijven knusse, kleine huisjes in felle kleuren. De vlotten vormen samen met de bossen in herfstkleuren een lieflijk droomlandschap. In de meeste landen van de wereld zou een dergelijke locatie garant staan voor good, clean fun in de vorm van vissen slash watersport, maar de meeste landen van de wereld liggen niet in Azië.

In beheer bij de Zuid-Koreanen verandert de droom al snel in een nachtmerrie. Voortvluchtige criminelen gebruiken het meer vol drijvende eilandjes om onder te duiken (figuurlijk dan), hoertjes varen af en aan in kleine bootjes en er verdwijnen steeds meer mensen onder het wateroppervlak.

Wat de Zuid-Koreanen met het vakantieparadijs laten gebeuren, doen ze ook met de film Seom (The Isle) zelf. Seom is eigenlijk een dramafilm die bij vlagen romantisch is, maar jaagt meer schrik aan dan de meeste horrorfilms, wat culmineert in vishaakjes in lichaamsopeningen waar deze bijzonder onwenselijk zijn.

 

Verontrustender dan het ontspoorde gedrag tussen de Aziaten onderling zijn voor sommigen misschien wel de vele scènes van dierenmutilatie. Vergeet de schildpad uit Cannibal Holocaust; vergeet het konijntje uit NEKRomantik. Seom is geen film voor dierenvrienden en al zeker niet voor degenen met een voorliefde voor vissen, kikkers en vogels. Nu wil ik hier niet de hippie uithangen, maar bij het martelen van dieren puur voor het vermaak van het filmgaand publiek zet ik serieuze vraagtekens.

Uit het voorgaande mag misschien de indruk ontstaan zijn dat Seom een erg zieke film is. Dat klopt hooguit ten dele, want de film gaat ook over de moeizame liefde tussen de vrouw die het complex onderhoudt en een van haar mysterieuze huurders. Aan tragische liefdesgeschiedenissen in speelfilms geen gebrek, maar er zullen er slechts weinig pijnlijker zijn dan die tussen Hee-Jin en Hyun-Shik. Zware kost waarbij de wetenschap dat Zuid-Korea hemelsbreed tienduizend kilometer van ons land verwijderd ligt je opgelucht doet ademhalen.

Braindead
Delicatessen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*