Sêrâ-fuku mokushiroku

Jaar: 2011
Land: Japan
Regie: John cairns
Score: ★★☆☆☆
 

Mijn verwachtingen van Sêrâ-fuku mokushiroku (Schoolgirl Apocalyse) waren torenhoog, gebaseerd op een waardering van maar liefst een 8,1 die de film kreeg op IMDB. Weliswaar uit slechts dertien stemmen, maar dertien mensen konden het toch moeilijk mis hebben? Toch wel. Het pleit in ieder geval voor de programmamakers van het B Movie, Underground & Trash Filmfestival dat dit de minste film van de dag zou blijken te zijn.

Het verhaal doet denken aan de infectie in The Screwfly Solution, waar het mannelijk gedeelte van de bevolking in ultra gewelddadige agressievelingen verandert. Vette pech voor de dames. Zo gaat het in Sêrâ-fuku mokushiroku ook: alle mannen veranderen in zombies. De vrouwen hebben het nakijken. Alle mannen? Nee, ginger Billy biedt moedig weerstand.

Nou ja, met Billy’s weerstand is het eigenlijk beroerd gesteld. Het weerloos ogende manneke zit in een rolstoel en hoopt door een blinde vrouw naar zee gebracht te worden. Gelukkig is er een Japans schoolmeisje met pijl en boog. De eerste pijl mag dan meters naast gaan; er wordt vervolgens niet meer mis geschoten. Als lichtend voorbeeld voor de Japanse schoolgaande jeugd vindt Sakura tijdens de zombieplaag zowaar nog tijd om haar huiswerk Engels te maken.

 

Een en ander zou nog om aan te zien zijn als het verhaal niet om de haverklap onderbroken werd door tragisch slecht geanimeerde droomsequenties waarin Sakura over drijvende schildpadden achter Billy aanhopt. Blijkbaar hadden alle Japanse animetekenaars het druk met andere projecten. De tekenwerk ziet eruit alsof de tienjarige Billy ook dit aspect van de film voor zijn rekening heeft moeten nemen.

Zoals in de meeste zombiefilms zijn de wandelende doden niet het grootste gevaar. Helleveeg Aio pakt pardoes de spulletjes van de arme Sakura af. Die heeft haar spullen trouwens weer van een gewonde vrouw gestolen, maar laten we daar niet te lang over doorzagen. Ook met aliens moet rekening gehouden worden in een finale die ik niet aan zag komen. Kleine meisjes en tentakels, de Japanners krijgen er geen genoeg van.

Adam Chaplin
The Battery

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*