Sharknado

Jaar: 2013
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Anthony C. Ferrante
Score: ★½☆☆☆
 

Zelden had ik zo’n goede warming-up voor BUTFF. Sharknado, een voor kwaliteitszender SyFy geschoten prul met acteerwerk om van te huilen en CGI-effecten waar je zelfs geen peuter mee kunt foppen, had niet misstaan op het B Movie, Underground & Trash Filmfestival in Breda. Uit de categorie ‘zo slecht dat het haast goed is’. Haast.

Want Sharknado biedt bagger van de onderste plank. Huizen waarin het overstromingswater meters hoger staat dan buiten de muren. Haaien die hapsgewijs in touwen klimmen. Ontploffende zwembaden. Basisschoolleraren met lang haar. Orkanen die met bommen te lijf worden gegaan. Orkanen vol haaien!

Als dat niet klinkt als een film om eens lekker voor te gaan zitten, al dan niet met een drankje… We waren niet de enigen die er zo over dachten. Na een wat teleurstellende première op SyFy werd Sharknado onderwerp van gesprek op internet en mochten een tweede en derde uitzending op prima kijkcijfers rekenen. Het leverde zowaar een bioscooproulement op met uitverkochte vertoningen in Boston, New York en Seattle.

 

Vanwaar die hype? Het beter samenvatten dan de tagline kan haast niet: Sharknado – Enough said! In de nietszeggende strandtent van Fin, waar serveersters werken waarvan de borsten in Hollywoodfilms groter zouden zijn en verlopen types rondhangen die er in een film met een budget veel armoediger uit zouden zien, ben je niet langer veilig voor haaien. Geef de bloeddorstige beesten een laag water waar je tot je enkels in kunt staan en ze vliegen je naar de strot.

Het strand ligt algauw bezaaid met slachtoffers wanneer de haaien hun jachtgebied landinwaarts en tot in de rioleringen uitbreiden. Als echte surfer is Fin natuurlijk niet bang voor vissen, wat treffend in beeld wordt gebracht in de scène waarin hij een aanvliegende witte haai met een kettingzaag te lijf gaat. Om zich als een Roodkapje zonder hulp van de jager uit de buik van het monster te bevrijden. Deel twee is in de maak.

Extreme Jukebox
Jagten

1 Comment

  1. Ik vind anderhalve ster wel erg laag, ja het is een zeer slechte film maar ik heb me prima vermaakt er mee.
    Hoe vaak maak je het nou mee dat je een tornado kunt doen verdwijnen door en een zelf gemaakt bommetje in te gooien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*