Sint

Jaar: 2010
Land: Nederland
Regie: Dick Maas
Score: ★★☆☆☆
 

“Pakjesavond is leuk, maar je krijgt altijd zoveel rommel”, merkt bad cop Van Dijk terecht op. Want het is rommel die Dick Maas hier aflevert. Hoeveel geld je er ook in pompt, Nederlandse films blijven amateuristisch ogen. Gekunstelde dialogen, weinig overtuigende special effects en een obsessie met seks, in dit geval in de vorm van dildo’s.

Ja, Sint telt een handjevol leuke oneliners. Was het daar maar bij gebleven, maar blijkbaar vond Maas het nodig menig dialoog wat op te rekken om zijn Sinterklaasverhaaltje op speelfilmlengte te krijgen. Het leek op voorhand nog wel zo leuk: een onsterfelijke kerel met zwarte handlangers die ongevraagd je huis binnendringen; een bisschop die zoveel van kinderen houdt dat ie ze af en toe mee naar Spanje neemt – daar moet toch een prima horrorfilm van te maken zijn?

Na een puike inleiding waarin Sinterklaas en zijn Pietermannen zich uitleven in 15e eeuws Amsterdam en sfeervolle wintertaferelen op de boerderij van Goert is het echter gedaan met de pret. Vergezochte horror verzandt in soap op RTL4 niveau. Voor die ene buitenlandse kijker die dan nog niet is afgehaakt volgt uitleg over surprises en andere sinterklaasgebruiken in ons land.

 

De Goedheiligman mag ons dan jaarlijks met een bezoekje en stapels cadeaus vereren, het is niet altijd feest met Sint Nicolaas. Als 5 december en volle maan samenvallen is Sint in een minder vrijgevige bui en neemt hij als het even kan een bootlading kinderen mee terug. Valt zoiets niet op? Neen, want plaats van handeling is nog altijd het van de buitenwereld afgesneden gehucht Amsterdam, waar de politie nauwelijks moeite hoeft te doen een en ander in de doofpot te stoppen.

Dat ze daar de film Sint ook in stoppen. Een schimmel in galop over de Amsterdamse daken levert mooie beelden op en tijdens een politieverhoor opmerken dat die ene Zwarte Piet wel wat van Ruud Gullit had is leuk, maar daarmee hebben we de hoogtepunten wel zo’n beetje gehad. Om er nog een laatste quote tegenaan te gooien: “Ik had me pakjesavond toch heel anders voorgesteld.”

Cowboys & Aliens
Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*